Jakku istuu Savitaipaleella

16.6.2012 0:00 | Päivitetty: 18.6.2012 12:00
Kuva: Helena Hjerppe
Savitaipaleen jakusta on toistaiseksi kaksi kokoa: uuninsytyttäjän jakku on kooltaan pienempi.
Savitaipaleen jakusta on toistaiseksi kaksi kokoa: uuninsytyttäjän jakku on kooltaan pienempi.

Helena Hjerpelle hyvää suunnittelua edustaa paikallinen uusvanha innovaatio. Savitaipaleen kulttuurisihteerille tulee näet ensimmäisenä mieleen puuseppä Saara Heikkisen suunnittelema jakku, jonka muotokieli tulee vanhoista jakkaroista ja rakennusmateriaali savitaipalelaisista puista.

— Jakku on valmistettu Kuolimon rannan tervalepistä, jotka on kaadettu vanhan pappilan takaa, ja jokainen on numeroitu valmistusjärjestyksen mukaan.

Hjerpen mukaan sana on nimenomaan jakku, joka on Savitaipaleen murteen vastine jakkaroille ja palleille. Koostaminen kysyy perinteistä puusepäntaitoa.

— Jakku on valmistettu perinteisillä puusepän liitoksilla. Siinä ei ole käytetty nauloja, ruuveja eikä hetkuvia jalkoja tai piennoja, Hjerppe korostaa.

Jakku on ollut tuotannossa muutaman vuoden. Hjerpen mukaan tanakkaa istumista kestävän tuotteen saama palaute on ollut pelkästään myönteistä.

— Jakkua on helppo siirrellä, se on tukeva ja sille uskaltaa astua ja istua, se kun ei hetku eikä hajoa, kuten ruuveilla kasatut pallit, hän listaa plussia.