Elokuva

Tappavan tyylikäs agenttielokuva

4.8.2017 4:00
Kuva: Jonathan Prime
Charlize Theronin näyttelemä agentti niputtaa miehiä tyylikkäässä toimintaelokuvassa.
Charlize Theronin näyttelemä agentti niputtaa miehiä tyylikkäässä toimintaelokuvassa.

Atomic Blonde (Yhdysvallat, 2017).

Ohjaus: David Leitch. Käsikirjoitus: Kurt Johnstad Antony Johnstonin ja Sam Hart.

Rooleissa: Charlize Theron, James McAvoy, Sofia Boutella, John Goodman, Til Schweiger, Eddie Marsan, Toby Jones.

Kesto: 115 min. K16.

Pitkäaikaisten stuntmiesten Chad Stahelskin ja David Leitchin perustama yhtiö on vastannut monista parhaan näköisistä toimintakohtauksista lähivuosina — esimerkiksi Captain America- ja Nälkäpeli-elokuvissa.

Tappelu- ja takaa-ajokohtaukset ovat niin hienoja, että niitä himoitsee enemmän.

He ovat elokuvateollisuuden legendoja, jotka vihdoin päätyivät tekemään omia elokuviaan, sellaisia kuin John Wick. Samalla kun Stahelski lähti ohjaamaan John Wick -jatko-osaa, otti Leitch uuden projektin, Atomic Bloden.

Kyseessä on kylmän sodan loppuaikoihin sijoittuva trilleri. Kuvat, musiikki ja pökerryttävän upea Charlize Theron tiivistävät tyylitajun. Toimintakohtauksissa iskut tuntuvat menevän perille kivuliaasti.

Lorraine Broughton (Theron) on brittien tiedustelun kovapintainen ammattilainen. James Bondin tapaan Broughton osaa käyttää seksiä yhtä tappavana aseena kun tuliasetta.

Tehtävä vie 1980-luvun lopun Berliiniin. Muuri on murtumassa. Yhdessä paikallisen asemamiehen Percivalin (James McAvoy) kanssa turvataan kruunun intressejä ruudin ja viinan katkussa. Tehtävän henkilökohtaisia painoja puntaroidaan kuulusteluhuoneessa, takautumien kautta.

Atomic Blonde on korostetun tyylikästä toimintaa ja juonien virittelyä.

Charlize Theron hallitsee tilaa suvereenisti villieläimen vetovoimalla. Tappelu- ja takaa-ajokohtaukset ovat niin hienoja, että niitä himoitsee enemmän.

Lopputulos on toisinaan liiankin itsetietoinen katu-uskottavuudestaan. Tyhjiä hetkiä on onneksi vähän, ja vanhat kliseet tuntuvat enemmän ironialta kuin vanhanaikaisuudelta. |

Timo Alho

★★★✩✩

Hyvää: Toiminta. Theron. Soundtrack.

Huonoa: Juonenkehitys on toisinaan kankeaa.

Erityistä: Charlize Theron treenasi kuukausia rooliinsa. Toisinaan yhdessä John Wick: Chapter 2:ta kuvaavan Keanu Reevesin kanssa.