ElokuvaT

Show-siskot tien päällä

4.8.2017 4:00
Kuva: Juliana Harkki
Krista Kosonen (edessä) on showtanssija ja Sonja Kuittinen hänen pikkusiskonsa kotimaisessa road-elokuvassa.
Krista Kosonen (edessä) on showtanssija ja Sonja Kuittinen hänen pikkusiskonsa kotimaisessa road-elokuvassa.

Miami (Suomi, 2017).

Käsikirjoitus: Jan Forsström, Zaida Bergroth. Ohjaus: Zaida Bergroth.

Rooleissa: Krista Kosonen, Sonja Kuittinen.

Kesto: 119 min. K12.

Kotimaisten elokuvien trendeissä road-elokuvat ovat taas ajankohtaisia. Oli sitten kyseessä kasvukertomus, rikostarina tai komediallinen sekoilu, pääkaupunkikeskeisyys tuntuu olevan laskussa.

Taustapeilissä lymyilevät lykätyt konfliktit.

Avoimen tien myyttinen vapaus kiehtoo kerrontavälineenä. Zaida Bergrothin Miami on niin malliesimerkki genrestä, että se on hetkittäin vaarassa muuttua kliseeksi.

Avoin tie merkitsee tällä kertaa yksilöllisyyden ja kapinallisuuden lisäksi pakokeinoa. Menneet virheet halutaan vaihtaa uusiin alkuihin. Temppu, joka ei koskaan elokuvissa mene niin kuin pitäisi.

Auto kulkee eteenpäin kohti sähäköitä seikkailuja, mutta taustapeilissä lymyilevät lykätyt konfliktit.

Angela (Krista Kosonen) on yöklubeja kiertävä tanssija. Elämä ei ole ollut vain värivaloja ja kimaltelevia hepeneitä. Virheitä on tehty.

Angelalla on vieraantunut sisar, aikuistuva Anna (Sonja Kuittinen), jonka elämä on ollut tavallisen turvallista pikkukaupunkielämää.

Sisarukset luovat toisiinsa uuden yhteyden ja päättävät lähteä yhdessä keikkamatkalle.

Rohkea Angela voimaannuttaa Annan uskomaan omaan seksikkyyteensä ja siihen, että yhdessä he voisivat lyödä rahoiksi. Tarkoituksena olisi uusi startti jossakin lämpimässä, kaukana ankeaan Suomeen kasaantuneista ongelmista.

Rytmikäs musiikki ja vapauden tunne saavat seurakseen epätoivon, kun Annalle selviävät siskon vastuuttomat edesottamukset.

Miami kuljettaa siskojen tarinaa vangitsevasti ja uskottavasti. Bergroth pitää huolen siitä, että kömpelöimmät kotimaisen draamajännärin elementit hoidetaan elokuvallisella uskottavuudella.

Juoni itsessään voi tuntua tutulta, mutta siksi keskipisteenä ovatkin Kososen ja Kuittisen hienosti näyttelemät sisarukset. Mielenkiintoisinta on nähdä, miten eteen heitetyt esteet vaikuttavat näiden jatkuvasti kehittyvään suhteeseen.

Parhaimmillaan kaksikon kemia suorastaan säkenöi valkokankaalta. |

Timo Alho

★★★★✩

Hyvää: Kososen ja Kuittisen hienot näyttelijäsuoritukset.

Huonoa: Hieman kliseiset tarinankäänteet.

Erityistä: Ohjaaja Zaida Bergroth on voittanut parhaan ohjaajan ja käsikirjoituksen Jussit Hyvä poika -elokuvalla ja parhaan käsikirjoituksen Jussin Skavabölen pojat -elokuvalla.