Elokuva

Rakkauslaulu sirpaleille

19.5.2017 4:00
Kuva: Paolo Ciriello
Beatrice (Valeria Bruni Tedeschi) ja Donatella (Micaela Ramazzotti) pakenevat laitoshoidosta italialaisessa draamakomediassa.
Beatrice (Valeria Bruni Tedeschi) ja Donatella (Micaela Ramazzotti) pakenevat laitoshoidosta italialaisessa draamakomediassa.

Hulluna onnesta (La pazza gioia, Italia, 2016)

Ohjaus: Paolo Virzì.

Rooleissa: Valeria Bruni Tedeschi, Micaela Ramazzotti

Kesto 116 minuuttia. K-12

Beatrice (Valeria Bruni Tedeschi) kävelee tuohukkaana jakaen neuvojaan kuin kartanon emäntä aurinkoisessa Toscanassa. Illuusio särkyy, kun hoitaja noutaa hänet kömpelöltä pakoyritykseltä. Kaikki kauniin maalaiskartanon asukit ovat laitoshoidossa.

Beatricella on valtava tarve olla tärkeä. Kartanon uudeksi asukiksi saapuva Donatella (Micaela Ramazzotti) on kuin haavoittunut eläin. Menetystä kokenut nainen tarjoaa Beatricelle projektin. Henkilökohtaisuuksien rajat kaadetaan heti. Kaksikon välille muodostuu nopeasti läheisriippuvuudelta tuntuva side.

Eräänä ulkoilupäivänä, taskuissa käyttörahaa, kaksikko päättää syleillä elämää ja ottaa hatkat laitoksesta. Alkaa hyvin huonosti suunniteltu seikkailu, jossa päähänpistot johdattavat. Beatricella ja Donatellalla on kummallakin keskeneräisiä asioita, jotka painavat sydämmellä.

Hulluna onnesta on todentuntuinen dramedia kahdesta paikkansa hukanneesta naisesta. Tedeschin ja Ramazzottin kuohuavasti näyttelemä kaksikko lähtee pakomatkalle, mutta pian ongelmat tulevat vastaan kuin tiiliseinä.

Seurattava ei ole aina helppoa. Mielisairautta käsitellään suorasukaisesti, mutta ilman sääliä. Kaoottiset törmäilyt muuttuvat joskus sydämelliseksi voiton hetkiksi. Elokuva tarjoaa mukavaa vaihtelua tavanomaisille onnellisille lopuille.

| Timo Alho

HHHII

Hyvää: Sydämellinen kuvaus ongelmista.

Huonoa: Hetkittäin maaninen.

Erityistä: Palkittu useilla eurooppalaisilla elokuvafestivaaleilla.