Elokuva

Vintage-ruuti katkuaa

21.4.2017 4:00
Kuva: Kerry Brown
Armie Hammer, Brie Larson, Cillian Murphy, Sam Riley ja Michael Smiley matkalla epäonnisille asekaupoille.
Armie Hammer, Brie Larson, Cillian Murphy, Sam Riley ja Michael Smiley matkalla epäonnisille asekaupoille.

Free Fire (Iso-Britannia/Ranska, 2016).

Ohjaus: Ben Wheatley.

Rooleissa: Brie Larson, Cillian Murphy, Michael Smiley, Jack Reynor, Armie Hammer, Sharlto Copley, Enzo Cilenti, Sam Riley.

Kesto: 90 min. K16.

Joskus uunituoreeseen elokuvaan on helppo iskeä kulttielokuvan leima, kuten Free Firen tapauksessa. Se on väkivaltainen, sanavalmis ja retrotyylikäs tavalla, joka voisi epävarmoissa käsissä muuttua itserakkaaksi eksploitaatioksi.

Juoni on simppeli. Boston, varastorakennus, 1978. Tapaaminen asekauppojen merkeissä. Pari väärinkäsitystä ja äkkipikaiset gangsterit. Ruudinkatkuinen välienselvittely, jossa jokaisen paikalla olevan lojaalisuus voi heilahtaa dollarinkuvien perässä.

Free Firen suola ja pippuri on hahmoissa. Monipuolinen kattaus pidettyjä luonnenäyttelijöitä ja elokuvatähtiä pääsee irrottelemaan tiukoissa lavasteissa. Tylyt lausahdukset ja tummasävyiset vitsit tahdittavat kovasti räiskyvien aseenpiippujen orkesteria.

Englannissa arvostettu Ben Wheatley on rakentanut uransa kulttielokuvien sarjalla, mutta Free Fire on ensimmäinen niistä joka on helppo myydä suurelle yleisöllä. Tukena ovat nimekkäät amerikkalaistuottajat kuten Martin Scorsese.

Brie Larson ja Cillian Murphy tarjoavat elokuvan varmimmat roolisuoritukset. Sharlto Copley ja Sam Riley ovat saaneet vapauden luoda hahmoistaan hullunkuriset. Tarjolla on sekoitettu pakka puupäitä, kylmän viileitä tappajia ja tyyppejä, jotka kiroavat päätymistään kyseiselle kauppareissulle.

Free Fire lainalee samoista paikoista kun Tarantinon rikoselokuvat. 70-luvun kuosit ja ääniraita yhdistettynä vapaamieliseen kaverin reittämiseen luovat aikakauden toimintaelokuvien ystäville makean paketin.

Elokuvan taidolla miksattujen lähtölaukauksien kajahdettua katsojalle käy selväksi, ettei mitään esillä olevaa suurempaa ole luvassa. Mutta sehän riittää. |

Timo Alho

Hyvää: Huippunäyttelijät ruudinkatkussa.

Huonoa: Käyttää konseptin lähes puhki.

Erityistä: Kuvauksissa jokainen näyttelijä oli asemissaan, vaikkei ollut parhaillaan kameran ääressä.