Elokuva

Rakkaus mustavalkoisessa maailmassa

21.4.2017 4:00
Kuva: Stanislav Honzik
Rosamund Pike ja David Oyelowo ovat rakastavaiset aikansa normeja vastaan.
Rosamund Pike ja David Oyelowo ovat rakastavaiset aikansa normeja vastaan.

A United Kingdom (Iso-Britannia/Tšekki, 2016).

Ohjaus: Amma Asante.

Rooleissa: Rosamund Pike, David Oyelowo, Jack Davenport, Tom Felton, Laura Charmichael, Terry Pheto.

Kesto: 111 min. K12.

Seretse Khamanin vaikutus oli keskeisessä ja eteläisessä Afrikassa tuntuva. Khaman oli pitkän linjan heimopäällikkösukua, joka johdatti kansansa demokratiaan ja Botswanan itsenäisyyteen imperiaalisen Iso-Britannian alaisuudesta.

A United Kingdom käsittelee päähahmoaan romanttisena sankarina. Afrikan ja kuningaskunnan välejä nimittäin koetteli skandaalinen suhde musta miehen ja valkoisen naisen välillä. Politiikka ja byrokratia kuvataan elokuvassa vain esteinä suurelle rakkaustarinalle.

Khaman (David Oyelowo) on opiskelemassa Englannin huippuyliopistossa lakia. Tanssiaisissa hän tapaa Ruthin (Rosamund Pike). Kaksikko rakastuu nopeasti.

Maailma tuntuu olevan pariskuntaa vastaan. Korkeat viranomaiset näkevät suhteessa aikapommin. Khamanista pitäisi tulla Betšuanamaan uusi päällikkösuvun johtohahmo. Kotimaassa kaikki eivät ota valkoista kuningatarta avosylin vastaan.

Romanttisessa tarinassa noustaan palopuheisiin rakkauden puolesta samalla, kun virkamiehet kuvataan lähes sieluttomina kuhnureina, rattaina epäreilussa koneistossa. Elokuva ottaa asiakseen tallata imperiaalisuutta ja rasismia.

Huippuhetket ovat pieniä inhimillisiä hetkiä, kun Khaman ja Rose kokevat tukea vierailla mailla.

Ajankuva on hyvin toteutettu ja historian pikaoppitunti on kiinnostava, mutta draamana elokuva on lopulta keskinkertainen. Historiallisia koukeroita on oiottu tarinan edistämiseksi. Sen onnellinen loppu on tyydyttävä, mutta surullisen harvinainen Afrikan historiassa.

|

Timo Alho

Hyvää: Historialliset yksityiskohdat.

Huonoa: Tomuinen melodraama.

Erityistä: Seretse Khama nousi maansa ensimmäiseksi demokraattisesti valituksi johtajaksi.