Elokuva

Tyttö, poika ja sen äiti

14.4.2017 4:00
Kuva: SARAH SHATZ
Elle Fanning näyttelee sukupuolenkorjausleikkausta odottaavaa Rayta kevyessä draamassa.
Elle Fanning näyttelee sukupuolenkorjausleikkausta odottaavaa Rayta kevyessä draamassa.

Three Generations (About Ray, Yhdysvallat, 2015)

Ohjaus: Gaby Dellal. Käsikirjoitus: Nikole Beckwith, Gaby Dellal.

Rooleissa: Elle Fanning, Naomi Watts, Susan Sarandon, Linda Emond.

Kesto: 93 min. K-7.

Ray (Elle Fanning) tuntee syntyneensä väärään ruumiiseen. Lähestyessään aikuisuutta hän haluaa ottaa askeleen kohti oikeaa identiteettiään ja aloittaa lääketieteelliset prosessit muuntautuakseen pojaksi.

Äiti (Naomi Watts) ja isoäiti (Susan Sarandon) ovat tukemassa. Käsitteen sisäistäminen ei ole kuitenkaan aivan läpihuutojuttu. Lisäksi Rayn isä pitäisi löytää, jotta lopullinen aamen sukupuolen korjaukselle saadaan.

Tapahtumaympäristönä toimiva menestyneiden ja taiteellisten newyorkkilaisten boheemi porvarismi ei tarjoa kaikista raa’inta näyttämöä. Tunteenpuuskia pehmustetaan viinilasillisilla, tupakoinnilla tai uppoutumalla sosiaaliseen mediaan. Hahmojen ihon alle on hankala päästä.

Three Generations alkaa sanavalmiina ja hauskana perhedraamana, joka kuvaa hyvin trans-nuoren ja tämän vanhempien suhdetta.

Alku tarjoaakin mielenkiintoisia näkökulmia. Ei ainakaan haittaa, että päärooleissa on kolmea sukupolvea edustavat huippunäyttelijät.

Kun hahmot lopulta pääsevät yli ensimmäisistä esteistä ajautuu elokuva pois kurssista. Nokkelana dramedyna alkanut elokuva lipsahtaa siirappiseksi ja jumahtaa harvinaisen tylsäksi. Kyseessä on piinallinen alamäki elokuvan yleisessä laadussa. Lopputulos tuntuu laimenevan mitä pidemmälle draamaa venytetään.

Tärkeää aihetta käsittelevä elokuva päätyy lopulta niin turhanpäiväiseksi hömpäksi, että voi tuntea myötähäpeää Fanningin, Wattsin ja Sarandonin puolesta.

|

Timo Alho

HHIII

Hyvää: Pääkolmikko.

Huonoa: Tylsä ja siirappinen.

Erityistä: Elokuva sai ensi-iltansa Toronton elokuvajuhlilla 2015, mutta leikattiin uusiksi huonon vastaanoton vuoksi.