ELOKUVA

Ajattoman tarun toisinto

17.3.2017 4:00
Kuva: Disney
Emma Watsonin näyttelemä Belle ja Dan Stevensin näyttelemä, tietokoneella ehostettu, hirviö rakastuvat klassisessa satuelokuvassa.
Emma Watsonin näyttelemä Belle ja Dan Stevensin näyttelemä, tietokoneella ehostettu, hirviö rakastuvat klassisessa satuelokuvassa.

Beauty and the Beast — Kaunotar ja Hirviö (Yhdysvallat, 2017). Ohjaus Bill Condon. Käsikirjoitus Stephen Chbosky ja Evan Spiliotopoulos.

Rooleissa Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans, Kevin Kline, Josh Gad, Emma Thompson, Ewan McGregor, Ian McKellen, Stanley Tucci.

Kesto 130 min. K12.

Disney on kehittänyt ikiliikkuvan rahanpainokoneen. Menestysreseptiksi on osoittautunut samojen tuotteiden kahteen kertaan paketointi. Animaatiohittien dramatisointi näytelmäelokuviksi tarjoaa aikuisiksi kasvaneille Disney-faneille nostalgia-annoksen ja samalla esittelee tarinat uudelle, kasvavalle kohdeyleisölle.

Elokuvan tärkein onnistuminen on oikea roolittaminen.

Tuotteisiin on vaikea suhtautua kyynisesti silloin, kun ne on toteutettu hyvin.

Kaunotar ja Hirviö edusti Walt Disneyn animaatiostudion renessanssia 1990-luvulla. Teknisiä edistysaskelia esitellyt animaatioelokuva ei ainoastaan menestynyt hyvin vaan erotti studion kilpailijoistaan valtavalla kaulalla. Kaunotar ja Hirviö oli ensimmäinen animaatioelokuva, joka kilpaili parhaan elokuvan Oscar-palkinnosta.

Uusintaversio on hyvin uskollinen. Vähän on muuttunut, kun piirretty maailma on tuotu eläväksi. Musiikki ja laulut ovat samoja, parilla lisäyksellä. Tarinaa ollaan modernisoitu varovaisesti. Jopa elokuvan värimaailma tuntuu tutulta. Ei mitään, mikä vierastaisi alkuperäisiä faneja.

Elokuvan tärkein onnistuminen on oikea roolittaminen. Valinnat ovat täydellisiä. Emma Watson on kauniin, kekseliään ja omatahtoisen Bellen ruumiillistuma. Hahmo edusti jo 26 vuotta sitten uudenlaista prinsessahahmoa. Tämä ei kaipaa pelastamista, eikä ole kiinnostunut komeasta kosijastaan.

Rakastumiseen tarvitaan enemmän kuin vain korusanoja ja joutavia eleitä.

Sankaritar päätyy mystiseen linnaan rientäessään auttamaan isäänsä (Kevin Kline). Linnan isäntänä toimii erakoitunut ja surumielinen hirviö (Dan Stevens), joka pakottaa Bellen jäämään. Talon palveluväki on saman kirouksen vallassa kuin hirviökin. Nämä ovat kaikki muuttuneet esineiksi tai huonekaluiksi.

Nuori nainen on avain kirouksen särkemiseksi. Bellen omakseen haluava kylän hurmuri Gaston (Luke Evans) on valmis äärimmäisiin keinoihin saatuaan rukkaset.

Uusi Beauty and The Beast — Kaunotar ja Hirviö sisältää upeita kuvia. Lavastus, puvustus ja erikoistehosteet luovat maailman, jossa taikaan ja kaiken ylittävään romantiikkaan on helppo uskoa.

Lopputuloksesta puuttuu rohkeus uudistaa vanhaa muottia juuri mitenkään. Tarjolla on tutut nuotit ja tahdit. |

Timo Alho

★★★✩✩

Hyvää: Emma Watson. Visuaalinen loisto. Musiikkinumerot.

Huonoa: Hyvin vähän omaperäisiä elementtejä.

Erityistä: Seuraavaksi uusintakäsittelyn saavat Mulan, Leijonakuningas, Dumbo ja Miekka kivessä.