Huhtiniemen tutkija etsii lisää muistajia

26.2.2008 4:00 | Päivitetty: 28.2.2008 18:52

MATTI VEIJALAINEN

Helsingin yliopiston arkeologian professori Mika Lavento toivoo saavansa vielä lisää muistitietoa Lappeenrannan Huhtiniemen kesän 1944 tapahtumista. Lavennon mukaan uudet muistajat uusine tietoineen ovat avainasemassa, kun keväämmällä päätetään kaivausten mahdollisesta jatkamisesta.

- Näppituntumani on, että vielä on olemassa ihmisiä, jotka eivät ole tietojaan tutkijoille kertoneet. He voivat ilmoittautua vaikka suoraan minulle, Lavento sanoo.

Lavennon mukaan Huhtiniemen kaivausten jatkamista voidaan harkita, jos kiinnostavaa ja asioita selvästi eteenpäin vievää uutta paikallistietoa löytyy. Muussa tapauksessa arkeologit tuskin enää tulevat lapiotöihin.

Tehdyissä tutkimuksissa on Lavennon mukaan melko luotettavasti osoitettu, että Huhtiniemestä ei nykytiedoilla tule löytymään kesän 1944 vainajien kalmistoa. Alueelta on löydetty sotilaskalmisto, joka ei Lavennon mukaan kuitenkaan millään tavoin näytä liittyvän viimeisen sotakesän tapahtumiin.

- Se kalmisto on peräisin venäjänvallan ajalta, Lavento sanoo.

LÄHIAIKOINA Huhtiniemen tutkijat saavat valmiiksi museovirastolle luovutettavan raportin viime kesän kaivauksista.

Lavennon mukaan muinaismuistolain mukaisesti tehtävää raporttia ei varsinaisesti julkisteta. Raportti on Lavennon mukaan tekninen selvitys siitä, missä kohdin viime kesänä kaivettiin, ja mitä tutkijat löysivät.

- Historiallisesti puolentoista kuukauden kaivausten tulokset jäivät viime vuonna varsin laihoiksi, Lavento sanoo.