Huhtiniemen kaivaukset on pantu toistaiseksi jäihin

3.2.2008 4:00 | Päivitetty: 28.2.2008 18:50

TENHO TIILIKAINEN

HELSINGIN yliopiston arkeologian professori Mika Lavento ei näe nykyisen tietämyksen valossa tarpeelliseksi enää jatkaa Huhtiniemen kaivauksia. Huhtiniemi-projektista on saatu hänen mielestään tarpeellinen tieto irti.

- Viime kesän kaivausten kaivauskertomus valmistuu tämän kuun loppuun mennessä. Sen jälkeen mietimme sitä, miten asiassa mennään eteenpäin.

Lavennon mukaan kaikki keskeiset vihjeet on arkeologisin tutkimuksin käyty jo läpi. Väitetyille kesän 1944 joukkoteloituksille ei kaivauksissa ole löytynyt näyttöä.

- Tuntuu siltä, ettei enää ole järkevää aloittaa uutta tutkimusta, ellemme saa todella merkittävää uutta vihjettä. Tutkimusrahakin alkaa olla aika pitkälle jo käytetty, Lavento toteaa.

Huhtiniemen kaivaukset toivat Lavennon mukaan myös uutta tietoa alueesta.

- Kaivaukset vahvistivat sen, että siellä on sotilaskalmisto, johon on haudattu ihmisiä hyvin nopeasti. Haudattuja ei ole kuitenkaan ammuttu ja kalmisto ajoittuu venäläisvaruskunnan aikaan, Lavento sanoo.

PROFESSORI Lavennon mukaan kaivauksin on pystytty aika luotettavasti osoittamaan, ettei Huhtiniemestä löydy ainakaan sellaista kalmistoa, jossa olisi kesän 1944 vainajia.

- Tiedän, että on myös sellaisia tervejärkisiä ihmisiä, jotka ovat asiasta täysin toista mieltä.

Professori Lavento muistuttaa myös ihmisen muistin erikoispiirteistä. Arkeologiassa joudutaan usein pohtimaan myös sitä, kuinka paljon muistitietoon voidaan luottaa.

- Tiedetään faktisesti, että ihmiset muistavat sellaista, jota ei ole edes tapahtunut. Muistikuvat myös muuttuvat, useimmiten täysin tiedostamatta. Ihmismieli tekee myös koko ajan tulkintoja siitä, mitä sillä on muistissaan, Lavento painottaa.