Huhtiniemen kaivaukset päättyvät ehkä tänään (17.10.2007)

17.10.2007 4:00 | Päivitetty: 28.12.2007 13:18

LEENA SALLINEN

LAPPEENRANTA. Huhtiniemen maastotutkimuksissa kaivellaan viimeisiä kuoppia. Kaivauksia johtava arkeologian professori Mika Lavento kertoo, että kaivaukset päättyvät tänään tai viimeistään huomenna torstaina.
Uusia vainajia ei ole tämän vuoden kaivauksissa löytynyt.

Kaivauksia on tehty kahdessa kolmen viikon jaksossa toukokuussa ja lokakuussa. Keväällä kaivettiin Huhtiniemen alueella ja Kuutostien eteläpuolella Mattilassa. Syksyllä näiltä alueilta on kaivettu uusia paikkoja.
Viimeisimmät kaivaukset ovat olleet Lappeenrannan vesilaitokselle johtavan tien varressa.
Kaivaukset on tehty yleisövihjeiden ja maatutkauksen perusteella. Tavoitteena on ollut löytää kesällä 1944 haudattuja vainajia. Heihin viittaavaakaan maaperästä ei ole löytynyt.

Syksyn mittaan on spekuloitu kaivauksien aloittamisesta myös Taipalsaarella, jonne alkukesästä julkitulleiden muistelujen mukaan olisi haudattu vainajia kesällä 1944. Professori Lavennon mukaan Taipalsaarella ei kuitenkaan ole ainakaan toistaiseksi kaivauksia tiedossa.
– Tämän vuoden kaivauksiin oli budjetoitu kaksi kolmen viikon jaksoa, ja ne tulevat toteutetuksi.

Kaivaukset on kustannettu valtion budjettiin varatulla 100 000 euron määrärahalla. Sillä on haluttu saada todisteita huhuille, jonka mukaan Huhtiniemeen olisi haudattu salainen kenttäoikeus tuomitsemia ja teloitettuja kesän 1944 suomalaisia rintamakarkureita.

Emeritusprofessori Heikki Ylikangas kumosi huhun kenttäoikeudesta huijaukseksi pari viikkoa sitten ilmestyneessä kirjassaan Romahtaako rintama? Ylikankaan mukaan jatkosodan kaoottisissa vaiheissa kesällä 1944 kuitenkin ammuttiin noin 250 telirintamakarkuria, osa heistä ilmeisesti Lappeenrannassa.