Huhtiniemen kaivaukset jatkuvat maanantaina (25.9.2007)

25.9.2007 4:00 | Päivitetty: 28.12.2007 13:32

SANNI HAIKARAINEN

LAPPEENRANTA. Arkeologiset kaivaukset alkavat jälleen Lappeenrannan Huhtiniemessä ensi maanantaina. Professori Mika Lavennon johtama työryhmä ryhtyy tutkimaan uutta kohdetta leirintäalueella. Paikka on valittu yleisövihjeiden ja maatutkauksen perusteella.
– Emme jatka siitä, missä olimme viime syksynä. Selvitämme muita potentiaalisia kohteita, Lavento kertoo.
Kaivaukset kestävät kolme viikkoa. Ne keskittyvät pääasiassa Huhtiniemen alueelle, mutta voivat jatkua maatutkaustulosten perusteella myös muualla. Lavento ei vielä kerro tarkemmin, missä.
– Emme ole selvittäneet sitä aivan täsmällisesti vielä itsellemmekään. Se riippuu myös siitä, mihin ehdimme.
Lavennon mukaan Puolustusvoimien harjoitusalue Taipalsaarella on yksi mahdollinen tutkimuskohde.
– Alueeseen täytyisi tutustua vielä paremmin. Voi olla, että tämän projektin puitteissa emme etene sinne. Asiaa tutkitaan.

Huhtiniemessä aloitetaan maanantaina koekaivaukset, joiden tulosten perusteella päätetään jatkotoimista.
– Strategiaa muutetaan sitten, jos jotain tulee eteen. Toimimme vähän kuin viime syksynäkin, jolloin ei ollut aluksi tietoa, tuleeko vastaan mitään. Sitten kun alkoi tulla, pysähdyimme siihen paikkaan, Lavento sanoo.
Vuosi sitten Huhtiniemen kaivauksissa löytyi 1800-luvulle ajoitettujen vainajien luurankoja. Kaivauksissa etsitään todisteita huhuille, joiden mukaan Huhtiniemeen olisi haudattu kesällä 1944 salaisen kenttäoikeuden tuomion perusteella teloitettuja suomalaisia sotilaita. Toistaiseksi näyttöä huhujen todenperäisyydestä ei ole löytynyt.