Huhtiniemi kaivetaan loppuun lokakuun aikana (13.9.2007)

13.9.2007 4:00 | Päivitetty: 28.12.2007 13:35

LEENA SALLINEN

LAPPEENRANTA. Huhtiniemen kaivaukset Lappeenrannassa jatkuvat lähiviikkoina aiempien suunnitelmien mukaisesti. Kaivauskohde on leirintäalueella yleisövihjeiden ja maatutkauksen perusteella valitussa paikassa.
Kaivauksia johtava arkeologian professori Mika Lavento Helsingin yliopistosta kertoo, että myös Puolustusvoimien harjoitusalue Taipalsaarella on potentiaalinen tutkimuskohde. Alkukesästä turkulainen sotaveteraani kertoi julkisuudessa olleensa hautaamassa sinne suomalaissotilaita kesällä 1944.
– Taipalsaari kiinnostaa periaatteessa, ja me tiedämme suurin piirtein, missä oletettu kohde on. Se ei kuitenkaan ole helppo kohde. Meidän on mietittävä, mihin me pystymme, Lavento sanoo.
Hänen mukaansa toistaiseksi ei ole tietoa, tehdäänkö Taipalsaarella maatutkausta tai peräti kaivauksia vielä tänä syksynä.
– Riippuu siitä, miten edistymme Lappeenrannassa. Huhtiniemi on primaarinen kohde.

Huhtiniemen kaivauksia valmistellaan Lavennon mukaan todennäköisesti jo syyskuun puolella, mutta varsinainen työ alkaa lokakuun alussa. Kaivaukset kestävät noin kolme viikkoa.
Kaivauskohde on lähellä aluetta, josta viime vuoden lokakuussa löytyi luurankoina 1800-luvulle ajoitettuja vainajia. Niitä lienee alueen maaperässä lisääkin, ja sinne ne jäävätkin.
– Tarkoitus ei ole kaivaa vanhoja kalmistoja sieltä pois, Lavento sanoo.

Tarkoitus on löytää jäänteitä vainajista, jotka olisivat ajoitettavissa 1940-luvulle. Huhtiniemen kaivauksissa etsitään todisteita huhuille, joiden mukaan alueelle olisi haudattu kesällä 1944 salaisen kenttäoikeuden tuomion perusteella teloitettuja suomalaisia sotilaita.
Tähänastisissa kaivauksissa mitään näyttöä huhujen todenperäisyydestä ei ole löytynyt. Ellei niitä löydy lokakuunkaan kaivauksissa, Huhtiniemen etsintä päättyy ainakin tässä projektissa.
– Rahoituskin alkaa olla käytetty, Lavento sanoo.
Huhtiniemen kaivauksiin on valtion tämän vuoden budjetissa 100 000 euron määräraha.