Maatutkakuvien analysointia pitää jatkaa (3.8.2007)

3.8.2007 4:00 | Päivitetty: 28.12.2007 13:36

ILPO LESKINEN

LAPPEENRANTA. Huhtiniemen kaivauksia varten otettujen maatutkakuvien analysointi on ollut tänä vuonna ongelmallista. Kuvissa on näkynyt sellaista, mitä kaivettaessa ei ole löytynyt.
– Ensimmäisen vuoden tutkimuksessa käytettyjen maatutkakuvien analyysit toimivat paremmin kuin tämän vuoden kuvien analyysit, Helsingin yliopiston arkeologian professori Mika Lavento kertoo.
Lappeenrannan Huhtiniemessä otettujen maatutkakuvien analysointia joudutaan Lavennon mukaan jatkamaan ja kuvia käymään läpi uudelleen.
– Maatutkakuvien tulkinnassa on usein ongelmia. Kuvat eivät aina paljasta sitä, mitä hakee. Ongelma voi olla yksinkertaisesti siinä, että kuvauspaikoissa ei ole ollut mitään.

MAATUTKAA on käytetty Huhtiniemi-tutkimuksissa apuna kaivauskohteita valittaessa. Kuvista on katsottu maaperän poikkeavuuksia eli anomalioita. Ne kertovat, että maaperää on tavalla tai toisella muokattu.
Jos maatutkakuvissa näkyy poikkeavuuksia, se ei tarkoita automaattisesti, että paikassa on hauta.
– Monet asiat voivat aiheuttaa anomalioita, mutta kaivettaessa paikasta ei löydy mitään epänormaalia.
Esimerkiksi puun kaatumat, normaalit maannosprosessit tai Ensimmäisen Salpausselän syntymiseen liittyvät prosessit voivat Lavennon mukaan aiheuttaa kuviin poikkeavuuksia, vaikka ne ovat luonnollisia prosesseja.