Tasihin uskoo Taipalsaaren joukkohautaukseen (5.6.2007)

5.6.2007 4:00 | Päivitetty: 28.12.2007 13:49

ETTI KANTOLA

HISTORIANTUTKIJA Juhani Tasihin pitää kertomusta Taipalsaaren joukkohaudasta uskottavana ja yllättävänä. Taipalsaari ei ole aiemmin tullut esille Huhtiniemen mysteerin tapahtumapaikkana. Antti O. Arponenkaan ei ole aiemmin kuullut väitteitä Taipalsaaren joukkohaudasta.
Tasihin on keskustellut julkisuuteen tulleen sotaveteraani Lauri Lindqvistin kanssa ja verrannut miehen kertomaa arkistoihin.
– Kävin katsomassa hänen kantakorttinsa. Hän on ollut silloin paikalla.
Tasihin luonnehtii Lindqvistiä asialliseksi ja hyvämuistiseksi.
– Kertomus näyttää olevan totta, mutta todisteet eli luut puuttuvat.

LINDQVIST ja Tasihin eivät väitä vainajien olleen varmuudella omien teloittamia. Epäilys johtuu siitä, ettei salaperäiselle hautaukselle löydy selitystä. Yleensä taisteluissa ja sairauksiin menehtyneille oli muut paikat, samoin venäläisille sotavangeille.
Tasihinia ihmetyttää Lindqvistin kuvaamat harsot joidenkin vainajien päässä. Hän ei ole kuullut harsoista teloitettujen yhteydessä.
Tasihin arvelee, että vainajat voisivat olla myös neuvostosotilaita, jotka olisi puettu vaikkapa sairaalassa Suomen armeijan alusvaatteisiin. Joka tapauksessa vainajia kohdeltiin toisarvoisina.

TASIHIN tuntee maastot, joihin Lindqvistin kertomus viittaa. Hän uskoo, että vainajat on voitu haudata johonkin alueen suppaan. Haudat voivat olla useiden metrien syvyydessä, jos kuoppa on täytetty kokonaan.
Lauri Lindqvist tuli julkisuuteen Antti O. Arposen välittämänä.
Lindqvistin vävy kiinnostui appensa kuvauksesta ja otti yhteyttä Arposeen muutama viikko sitten.
Vävy houkutteli Lindqvistin kertomaan muistonsa julkisesti, ja Arponen löysi kanavaksi Seura-lehden. Lindqvististä tuli ensimmäinen joukkohautauksen silminnäkijäksi ilmoittautunut.