Kaivaus kaatosateessa sammutti kuuman vihjeen Huhtiniemessä (16.5.2007)

16.5.2007 4:00 | Päivitetty: 28.12.2007 13:57

ILPO LESKINEN

LAPPEENRANTA. Huhtiniemen tutkimukset ovat jo alkumetreillä kumonneet yhden huhun. Lappeenrannan vesilaitoksen vierestä ei ole löytynyt teloitettujen hautapaikkaa, vaikka yleisövihjeiden mukaan sellainen piti siellä olla.
Helsingin yliopisto aloitti tämän vuoden tutkimukset kaivamalla Huhtiniemen vesilaitoksen vieressä sijaitsevan, hautapaikaksi oletetun kohdan.
Paikalta ei löytynyt yhtikäs mitään, ei minkäänlaista merkkiä haudoista. Näin kertoo kaivauksia johtava Helsingin yliopiston arkeologian professori Mika Lavento.
– Vesilaitoksen vierestä ei löytynyt mitään, mikä antaisi aihetta jatkotutkimuksiin, Lavento sanoo.

VESILAITOKSEN vieressä tehtiin tutkimuksia maanantaina ja tiistaina. Maanantaina tutkijat saivat paljon aikaan, sillä hyvässä säässä tehtiin pitkää päivää aamusta iltaan.
Kaivaus keskeytyi tiistaina kaatosateeseen, mutta vesilaitoksen alue ennätettiin tutkia kokonaan.

SEURAAVAN kaivauspaikan valinta oli parhaillaan menossa. Mahdollisuuksia on Lavennon mukaan useita. Yleisövihjeiden perusteella Huhtiniemen leirintäalueella olisi monta tutkimuspaikkaa, mutta monet vihjeet ovat Lavennon mukaan epämääräisiä.
Tutkimus etenee Lavennon mukaan löytöjen tahdissa. Mitä vähemmän tulee löytöjä, sitä useampi paikka ennätetään kartoittaa ja päinvastoin.
Tämän vuoden tutkimuksilla on Lavennon mukaan viime vuotta parempi lähtökohta. Nyt tutkijoilla on paljon enemmän tietoa alueesta kuin viime syksynä.

VIIME VUODEN tutkimusten tulos oli, että löydetyt vainajat ovat peräisin 1800-luvun puolivälistä tai aiemmin. Tulos heijastuu Lavennon mukaan osaltaan tämän vuoden tutkimuksissa.
Esimerkiksi keskusrikospoliisin rooli ei ole niin keskeinen kuin viime syksynä. Tutkijoilla on enemmän pelivaraa päättää, miten menetellä, jos luita alkaa tulla esiin.
– Mikä tahansa luulöytö ei automaattisesti käynnistä prosessia, jossa keskusrikospoliisi osallistuu tutkimuksiin.

HUHTINIEMESSÄ on töissä pääosin sama porukka kuin viime syksynä. Tutkimusryhmän koko on 10–12 henkeä.
Kaivajina ovat arkeologit, toisin kuin monilla muilla tutkimuskohteilla, joissa kaivajina on opiskelijoita, työllistettyjä ja vapaaehtoisia.
Viime vuoden tutkimusten tulokset ovat Lavennon mukaan jonkin verran vähentäneet median ja yleisön kiinnostusta. Huhtiniemi kiinnostaa silti edelleen.