Huhtiniemen vainajat ovat todennäköisesti 1800-luvulta (21.12.2006)

21.12.2007 12:23 | Päivitetty: 28.12.2007 12:26

ILPO LESKINEN

LAPPEENRANTA. Huhtiniemen kaivauksissa löydetyt luurangot ovat selvästi jatkosotaa ja vuotta 1944 vanhemmat. Vainajat ovat keskusrikospoliisin mukaan todennäköisesti peräisin 1800-luvulta.

Haudoista löytyneet esineet, riipukset ja luunapit, ajoittuvat todennäköisesti 1800-luvulle. Tämä tukee luurangoille tehtyjä tutkimuksia.

HELSINGIN YLIOPISTON oikeuslääketieteen laitos on tutkinut kahdeksan vainajaa, kun haudoista kaivettiin esiin 13 vainajaa.

Tutkimukset jatkuvat edelleen.

Haudoista löytyneitä esineitä ovat tutkineet arkeologit sekä Suomen kansallismuseo. Löydetyistä riipuksista kahdessa oli roomalaiskatolisia tunnuksia ja loput olivat ortodoksiriipuksia.

Luurankojen ja hampaiden perusteella vainajat ovat 20-40-vuotiaita miehiä.

Merkkejä teloittamisesta tai väkivaltaisesta kuolemasta ei ole löytynyt.

KUN JOUKKOHAUTA löytyi ja Huhtiniemen tutkimukset jatkuivat, ei heti alussa ollut ollenkaan selvää, että löytyneet vainajat olisivat vuotta 1944 vanhemmalta ajalta. Näin kertoo Helsingin yliopiston arkeologian professori Mika Lavento.

- Me olemme koko ajan olleet avoimia kaikille vaihtoehdoille. Se on ollut tässä asiassa ainoa mahdollisuus. Vaihtoehtojahan on riittänyt 1600-luvulta 1900-luvulle.

KESKUSRIKOSPOLIISI ei jatka enää asian tutkintaa, koska kyseiset vainajat eivät liity jatkosodan tapahtumiin ja epäiltyihin suomalaissotilaiden teloituksiin. Keskusrikospoliisi on tähän asti vastannut asiassa kuolemansyyn selvittämisestä. Tästedes tutkimusten etenemisestä vastaavat Helsingin yliopiston arkeologian osasto sekä oikeuslääketieteen laitos. Ne myös aikanaan julkistavat lopulliset tutkimustulokset ja johtopäätökset.

MONET HUHTINIEMEN tutkimukset ovat Lavennon mukaan vielä keskeneräisiä.

- Tutkimusten keskeneräisyys on yksi keskeinen ongelma. Mistään tutkimuksesta ei voi vielä varmasti sanoa, että asiat olisivat lopullisesti selvillä. Lopputuloksessa yhdistetään eri tutkijoilta saadut tiedot.

Huhtiniemen tutkimuksia pitää Lavennon mukaan jatkaa siinä tapauksessa, jos ollaan kiinnostuneita, mitä Lappeenrannassa todella tapahtui vuonna 1944.