Huhtiniemen huhujen selvitys maksaa 340 000 euroa (21.12.2006)

21.12.2007 12:18 | Päivitetty: 28.12.2007 12:21

HANNU OJALA

EDUSKUNTA hyväksyi tiistaina ensi vuoden budjettiin 100 000 euron määrärahan Huhtiniemen kalmistojen tutkimiseen. Aukoton tutkimus Huhtiniemestä maksaa uudelle eduskunnalle vielä 200 000 euroa lisää.

Oikeuslääketieteen laitoksen johtajan Erkki Vuoren mukaan tutkijaryhmän alkuperäinen kustannusarvio Huhtiniemen kaivauksille oli 300 000 euroa, mutta määräraha kutistui kolmannekseen poliittisessa käsittelyssä.

- Kustannusarviossa ei ollut yhtään ilmaa, sellainen työ on vain hyvin kallista. Nyt on tultava toimeen niillä rahoilla, jotka on saatu.

VUORI SANOO, että Helsingin yliopisto jatkaa ensi keväänä kenttätöitä aiempien suunnitelmien mukaisesti.

- Lääketieteessäkään tutkimuksia ei lopeteta siihen, että potilaalta löytyy yksi tauti.

Löydetyistä vainajista ei Vuoren mielestä voida päätellä, että mahdollisesti vielä löytymättömät vainajat eivät liity kesän 1944 tapahtumiin.

TÄMÄN SYKSYN kenttätyöt rahoitti Suomen Kulttuurirahasto 40 000 euron määrärahalla. Yliasiamies Antti Arjamo torjuu rahaston mahdollisuuden rahoittaa kaivauksia tästä eteenpäin. Hänen mukaansa kulttuurirahasto on tehnyt osuutensa asiassa.

200 000 euron lisärahoitus ponnahtaa esille viimeistään ensi kesän aikana, kun työt Huhtiniemessä pysähtyvät rahojen loputtua.

POLIISIN OSUUS Huhtiniemen kalmistojen alkuperän selvittämisessä päättyi ensimmäisten luurankojen alkuperän selvittyä. Hautalöydösten tuloksista keskiviikkona tiedottanut keskusrikospoliisi ilmoitti, että Huhtiniemen käsittely jatkuu tämän jälkeen pelkästään historiallisena tutkimuksena.

Koska poliisin mukaan on käynyt selville, että löydetyt vainajat eivät liity jatkosodan tapahtumiin ja epäiltyihin teloituksiin, kuolinsyytutkinta lopetetaan.

LAPPEENRANNAN Huhtiniemestä syksyllä löydetyt vainajien luurangot ovat todennäköisesti peräisin 1800-luvulta. Haudoista esiin kaivetuista 13 vainajasta on tähän mennessä kahdeksan tutkittu Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen laitoksella.

Tutkimukset on tehty luurangoista ja hampaista, ja niiden mukaan vainajat ovat 20-40 -vuotiaita miehiä.

Yhdestäkään luurangosta ei ole löytynyt teloittamisesta aiheutuneita vammoja tai muita merkkejä, jotka viittaisivat väkivaltaiseen kuolemaan.

Vainajien haudoista taltioitua esineistöä ovat tutkineet arkeologit sekä Suomen kansallismuseo. Löydetyistä riipuksista kahdessa oli roomalaiskatolisia tunnuksia ja loput olivat ortodoksiriipuksia.