Huhtiniemen arvoitus ratkaistava lopullisesti (21.12.2006)

21.12.2007 4:00 | Päivitetty: 27.12.2007 22:00

JORMA HERNESMAA 

HUHTINIEMEN ensimmäisissä kaivauksissa löytyneet vainajat on haudattu maan poveen paljon ennen jatkosotaa. Tämän saattoi päätellä jo löytyneistä ortodoksisista risteistä ja riipuksista. Nyt asia varmistui oikeuslääketieteellisissä tutkimuksissa ja arkeologisissa selvityksissä. Luurangoista ei löytynyt viitteitä väkivaltaiseen kuolemaan.

Syksyn kaivauksissa löytyi 13 vainajan jäännökset. Helsingin yliopiston kulttuurin tutkimuksen laitos ja oikeuslääketieteen laitos aloittivat ensimmäiset tieteelliset tutkimukset Huhtiniemessä lokakuun alussa. Ennen kuin kaivauksiin päästiin käsiksi, huhumylly jauhoi Lappeenrannassa. Mukana oli muistinvaraista tietoa, olettamuksia, päätelmiä, fiktiota ja ehkä faktaakin.

Aihe on yhä edelleen arka ja herättää tunteiden paloa vähän siitä riippuen, kenen kanssa Huhtiniemestä keskustelee.

Nyt on tärkeää, että kaivauksia jatketaan. Totuus kannattaa selvittää perin juurin. Huhuille ei enää voi jättää elintilaa. On väitetty, että Huhtiniemeen olisi haudattu jatkosodan kiihkeiden taistelujen aikana vuonna 1944 rintamalta paenneita suomalaisia sotilaskarkureita. Olettamus salaisesta kenttäoikeudesta elää sitkeänä.

Rintamalla olleet sotaveteraanit ovat aika yleisesti pitäneet huhuja katteettomina. Salaisen kenttäoikeuden taustalta löytyy ainakin yksi anonyymi henkilö. Median kiinnostus on lisännyt huhuja. Teloituksiin osallistuneita tai silminnäkijöitä ei ole toistaiseksi ilmaantunut esiin.

Kun mitään virallisia dokumentteja ei ole historiantutkijoiden käytössä, kannattaa kaivauksia jatkaa tieteellisessä valvonnassa. Valtion budjettiin osoitetun 100 000 euron määrärahan turvin kaivaukset jatkuvat.

Huhtiniemi on saanut kovasti huomiota osakseen. Sekä aiheesta kirjan kirjoittanut päätoimittaja Antti O. Arponen että historiantutkija Juhani Tasihin ovat päässeet tuomaan esille näkemyksiään.

Pitäviä historian todisteita salaisista oikeudenkäynneistä ei ole. Siksi arvostetuimmat historiantutkijat ovat olleet varsin pidättyviä lausunnoissaan.

Epävirallisten dokumenttien vapaa tulkinta vie helposti harhapoluille. Siksi lähteisiin on syytä suhtautua terveen kriittisesti. Koska kaivaukset ovat vielä kesken, kannattaa välttää varmojen totuuksia. Löytyy Huhtiniemestä mitä tahansa, kuuluu historiankirjoitus ammattilaisille.