Antti O. Arponen ei yllättynyt tuloksista (21.12.2006)

21.12.2007 13:31 | Päivitetty: 28.12.2007 12:41

LEENA SALLINEN

LAPPEENRANTA. Huhtiniemen mahdollista kenttäoikeutta eniten penkonut toimittaja, kirjailija Antti O. Arponen ei ole yllättynyt vainajien jäännösten tutkimustuloksista.
– Jo lokakuussa kävi selville, että kaivauksissa löytyneet vainajat ovat kaiken todennäköisyyden mukaan 1800-luvulta tai vanhempia.
– Mutta, jatkaa Arponen, minua kiinnostaa kovasti, ketä he ovat. Miksi Huhtiniemessä on tällainen kalmisto, josta ei ole ollut virallista tietoa aikaisemmin?
Arposta kiinnostaa myös, minne joutuivat kaivauspaikan läheltä vuonna 1971 löytyneet vainajat. Niistä on dokumenttina vain Etelä-Saimaassa 30. lokakuuta 1971 julkaistu uutinen. Sen mukaan Huhtiniemestä löytyi viemäritöiden yhteydessä kymmenkunta luurankoa, joista osa siirrettiin ”hautausmaan multiin”, osa peitettiin löytöpaikalle.
Uutisessa todetaan, että Huhtiniemen löydös on ”todennäköisesti viime sotien aikainen kuolemaantuomittujen hautapaikka”.

Tuomioita jakaneesta salaisesta kenttäoikeudesta Arposella on julkisuudesta poissa pysyttelevä tietolähde. Tämä henkilö on kertonut Arposelle edesmenneen tuomari Toivo Tapanaisen kertoneen ja näyttäneen papereita kesällä 1944 rintamakarkureille langetetuista kuolemantuomioista.
Tuomittujen on arveltu olleen Viipurin valloituksessa kesäkuussa 1944 kadonneita suomalaisia sotilaita, joita aiempien tietojen mukaan oli noin 400. Ainakin kaksi tutkijaa on nyt pudottanut arvion kadonneiden määrästä noin 80:een.
Tähän tietoon vedoten julkisuudessa on epäilty, ettei ainakaan suuria karkurijoukkoja teloitettu ja haudattu Huhtiniemen multiin.
– 80 kadonnutta on suuri määrä. Mihin he joutuivat, kysyy Arponen.

Antti O. Arponen on Karjala-lehden päätoimittaja. Hän oli Etelä-Saimaan toimittaja ryhtyessään penkomaan Huhtiniemen teloitushuhuja, joista jo aiemmin kirjoitti Lappeenrantalaisen päätoimittaja Martti Meuronen.
Meuronen sai aiheesta alustavat tiedot edesmenneeltä paikallishistorian harrastaja Keijo Koistiselta.
Arponen ja Meuronen julkaisivat selvityksiinsä perustuen tämän vuoden alkupuolella kirjan nimeltä Tuomitut.