Huhtiniemen löydöksistä kerrotaan vasta ensi viikolla (20.12.2006)

20.12.2007 12:28 | Päivitetty: 28.12.2007 12:29

TENHO TIILIKAINEN

LAPPEENRANTA. Keskusrikospoliisi kertoo Huhtiniemen kaivauslöydösten tutkimustuloksista ensi viikolla. Tutkimukset ovat KRP:n rikoskomisario Olli Töyräksen mukaan valmistuneet, mutta niistä kerrotaan vasta joulun jälkeen.

- Yhteenveto on valmistumassa, mutta se pitää vielä käyttää sekä keskusrikospoliisin että sisäministeriön kautta ennen kuin asiasta voidaan kertoa. Julkistaminen tapahtuu joulun jälkeen ennen vuoden vaihdetta.Tässä vaiheessa en voi asiasta muuta sanoa, Töyräs kertoi Etelä-Saimaalle tiistaina.

Huhtiniemen hautalöydöille on tehty muun muassa radiohiiliajoituksia, jotta saataisiin selville niiden todellinen ikä. Osa materiaalista on lähetetty tutkittavaksi Ruotsiin. Haudoista löydetyt kankaanpalat ja napit ovat olleet tutkittavina Kansallismuseossa.

HUHTINIEMEN alueen kaivauksia aiotaan näillä näkymin jatkaa ensi keväänä. Valtio on luvannut 100 000 euron määrärahan Huhtiniemi-mysteerin selvittämiseen.

- Ensi viikolla otamme kantaa myös mahdollisiin jatkotutkimuksiin, Töyräs sanoo.

Lappeenrannan Huhtiniemen kaivauksissa löytyi lokakuussa yhteensä 13 vainajaa kolmesta eri haudasta. Lisäksi haudoista löytyi pronssi- ja hopeariipuksia, neljä luunappia ja pieni määrä kangaspaloja. Vainajista on arvioitu tähän mennessä, että he olivat nuorehkoja miehiä.

Perimätiedon pohjalta vainajia on epäilty kesällä 1944 salaa teloitetuiksi sotilaskarkureiksi, mutta haudoista löydetyt esineet ovat viitanneet pikemminkin vanhaan ortodoksikalmistoon.