Huhtiniemi kiinnostaa - enemmän tai vähemmän (13.11.2006)

13.11.2007 13:26 | Päivitetty: 28.12.2007 12:42

ILPO LESKINEN
PETTERI VÄRTÖ


YKSIKÄÄN eteläkarjalainen ei ole välttynyt Huhtiniemeltä. Joukkohaudan mysteeri myös kiinnostaa useimpia ja uutisointia siitä on pääosin seurattu kiinnostuneena. Osan mielestä uutisointi on ollut kohtuullista ja asiallista, toisten mielestä asiaa on jauhettu jo liikaa. Tutkimusten käynnistyminen saa kuitenkin voittopuolisesti myönteisiä arvioita. ­·Asian todenperäisyys pitää selvittää nykypäivän menetelmillä, vaikka totuus loukkaisikin jotakuta, imatralainen Ulla Hämäläinen sanoo. Hänen mukaansa tiedotusvälineillä pitäisi kuitenkin olla malttia antaa tutkijoille työrauha.

MAAKUNNAN nuoriso ei ole juuri keskustellut keskenään Huhtiniemestä. Lemiläinen abiturientti Minna Kihlström pitää Huhtiniemi-tutkimuksia kuitenkin tärkeinä. ­·Hyvä, että tutkimukset viimein aloitettiin. Oikeastaan on aika hämmentävää, ettei ole tutkittu jo aiemmin. En näe mitään syytä, miksei pitäisi tutkia, hän pohtii. Imatralainen Eija Parikka jakaa mielipiteen. ­·Asia olisi pitänyt tutkia jo 1970-luvulla, jolloin ensimmäiset luulöydöt tehtiin. Silloin poliittinen tilanne oli kenties toinen, mutta nyt huhuilta on viimein katkaistava siivet, Parikka sanoo. Hänen mukaansa hautalöytöön ei välttämättä liity mitään kummallista. Ihminen on julma toiselle. ­·Sotatilanteissa on historian läpi tapahtunut kaikenlaista. Olisi toivottavaa, että suomalaiset olisivat muita ylevämpiä, mutta kyllä suomalainenkin voi tehdä tällaista, Parikka aprikoi.

ABITURIENTTI Taru Pippuri on seurannut Huhtiniemi-uutisia vähemmän. Imatralaista Pippuria asia ei aiemmin juuri kiinnostanut. Nyt hän on seurannut otsikoita ja pääkohtia. Hänenkin mielestään tutkimukset ovat tarpeen. ­·Nyt näyttää vähän siltä, että löytynyt joukkohauta olisi kauempaa historiasta kuin kesältä 1944, Pippuri tuumii tutkimuksen nykykäänteestä.

HUHTINIEMEN huhuissa saattaa jututettujen eteläkarjalaisten mielestä hyvinkin olla perää. ­·Tuskinpa huhut ovat tyhjästä syntyneet. Jotakin on ollut taustalla, Kihlström sanoo. ­·Yleensä käy niin, että huhut muuttuvat jonkin verran matkan varrella, Pippuri sanoo. ­·Puheet eivät yleensä nouse tyhjästä, imatralainen Pentti Koljonen sanoo.

MEDIASSA Huhtiniemi ei heidän mielestään ole ollut mitenkään liikaa esillä. Tutkimusten käänteitä seurataan mielenkiinnolla. ­·Ihmisiä kiinnostaa tietää epäselvistä asioista. Odotan uutta tietoa kiinnostuneena, Kihlström sanoo. ­·Minua häiritsisi kovasti, jos tutkimukset yhtäkkiä keskeytettäisiin, Pippuri sanoo. Naiset pitävät hyvänä sitä, että tutkimuksia voi seurata ulkopuolisena siten, ettei asiaan tarvitse muodostaa ehdotonta kantaa.

LAPPEENRANTALAISET opiskelijat Jani Laitinen ja Ville Jolkkonen eivät pidä Huhtiniemen tutkimuksia mitenkään välttämättöminä. Heidän mielestään asia olisi saanut jäädä tutkimattakin. ­·En ole hirveän mystistä kuvaa Huhtiniemestä saanut. Toisaalta, jos asia kaihertaa suurta ihmismäärää ja tutkimuksilla saadaan jotain selvyyttä, ehkä on paikallaan, että tutkitaan, Laitinen sanoo. Laitinen perää kohtuutta mahdollisiin jatkotutkimuksiin ja kaivauksiin. ­·Ei ole järkevää, jos puoli Lappeenrantaa aiotaan kaivaa, kun työ kuitenkin tehdään yhteiskunnan rahoilla. Huhtiniemestä on Laitisen ja Jolkkosen mielestä kerrottu mediassa jo liikaakin. ­·Aluksi asia kiinnosti, mutta kiinnostus on alkanut vähentyä, Laitinen sanoo. ­·Kiinnostus pysyy vähäisenä, ellei jotain suurta uutista tule vielä esiin, Jolkkonen sanoo.