Keskisuomalaisen Huhtiniemi-uutinen osoittautui virheelliseksi (6.11.2006)

6.11.2007 13:19 | Päivitetty: 28.12.2007 12:48

JYRI HÄNNINEN

LAPPEENRANTA. Jyväskylässä ilmestyvän sanomalehti Keskisuomalaisen lauantain Huhtiniemi-uutinen on osoittanut uutisankaksi. Keskisuomalainen kertoi historiantutkija Heikki Rantatuvan löytäneen vuodelta 1838 peräisin olevan kartan, jossa näkyy ”unohdettu ortodoksinen hautausmaa”. Rantatuvan mukaan on todennäköistä, että hautausmaa ja viime viikkojen joukkohaudat liittyvät toisiinsa.
Kartan osoittama hautausmaa osoittautui kuitenkin kaikkea muuta kuin unohdetuksi. Kyse on Pallon vanhasta ortodoksisesta hautausmaasta Rakuunamäellä, joka on perustettu jo 1700-luvulla. Hautausmaa kunnostettiin muutama vuosi sitten, kun sen läheisyyteen rakennettiin kerrostaloja.
Karttalöytö ei siis tuo lisätietoa Huhtiniemen mysteeriin.

KESKISUOMALAISEN uutista siteerattiin viikonloppuna jo muun muassa Helsingin Sanomissa ja Yleisradiossa. Jyväskylän yliopiston historian laitoksen erikoistutkija Rantatupa pitää virheellisen tiedon leviämistä valitettavana.
Hänen mukaansa vanhat kartat saattavat kuitenkin auttaa Huhtiniemen mysteerin selvittämisessä.
– Kansallisarkistossa on paljon tutkimatonta, vanhaa karttamateriaalia, josta voisi olla hyötyä Huhtiniemen tapausta tutkittaessa.

RANTATUPA pitää edelleen todennäköisenä, että Huhtiniemestä löydetty joukkohauta liittyy mitä ilmeisemmin Lappeenrannan venäjänkieliseen ja ortodoksiseen perinteeseen. Tätä teoriaa tukevat myös haudasta tehdyt esinelöydöt, kuten ortodoksiristit.
– Tämä ei tietysti sulje pois sitä mahdollisuutta, että Huhtiniemessä teloitettiin sotilaskarkureita jatkosodan aikana. Tärkeintä on selvittää asia juuriaan myöten, Rantatupa sanoo.