Huhtiniemestä vuonna 1971 löydetty kallo menee tutkittavaksi Helsinkiin (3.11.2006)

3.11.2007 13:19 | Päivitetty: 28.12.2007 12:48

JYRI HÄNNINEN

LAPPEENRANTA. Yksi Huhtiniemestä vuonna 1971 löydetyistä kalloista on toimitettu tutkittavaksi Helsingin yliopiston oikeuslääketieteelliselle laitokselle. Kadonneeksi luultu kallo löydettiin Oulun yliopiston oikeuslääketieteellisen laitoksen tiloista muuton yhteydessä vajaa vuosi sitten.
– Kallo löytyi yllättäen yhdestä kaapista. Koska Huhtiniemen tapaus on noussut uudelleen esille, soitin asiasta Keskusrikospoliisille, joka kävi noutamassa kallon muutamia viikkoa sitten, kertoo oikeuslääketieteen emeritusprofessori Jorma Hirvonen.
Pääkallon toimitti Oulun yliopistoon vuonna 1991 Yleisradion toimittaja Tom Östling. Hän oli saanut kallon Huhtiniemen mysteeriä penkoneelta lappeenrantalaiselta Keijo Koistiselta.
Nyt jo eläkkeellä oleva Hirvonen suoritti kallolle alustavan tutkimuksen Yleisradion pyynnöstä. Varsinaista tutkimusta ei ole tallessa, mutta Hirvosella on lyhyt lausunto sen tuloksista.
– Päädyin siihen, että kallo kuului nuorelle tai keski-ikäiselle miehelle. Tutkintapyynnössä pyydettiin myös ajoitusta, eli oliko kallo vuodelta 1918 vai 1944. Päädyin siihen, että kallo on todennäköisemmin vuoden 1918 aikainen tai vanhempi, Hirvonen sanoo.

KOISTISEN HALTUUN pääkallo tuli jo vuonna 1971. Huhtiniemessä viemärikaivauksia johtanut henkilö ilmoitti Koistiselle joukkohautalöydöstä, joka tutki paikan ja otti itselleen talteen luu- ja maanäytteitä. Etelä-Saimaan haastattelussa 30.5.1999 Koistinen kertoi paikalle olleen kymmenen vainajaa.
Vuoden 1971 Etelä-Saimaassa ”Lappeenrannan kaupungin rikospoliisi” kertoo siirtäneensä ruumiit hautausmaan multiin. Tietoa ei ole kyetty jälkikäteen vahvistamaan. Rikosylikomisario Tuomo Ylimaan mukaan Lappeenrannan poliisin arkistoissa ei ole tietoa, mitä ruumiille tehtiin.
Vuonna 1971 Lappeenrannan poliisissa rikostutkijana toiminut, nyt jo eläkkeellä oleva Pentti Honkatukia, ei myöskään ole tietoinen luurankojen kohtalosta. Hänen mukaansa Huhtiniemen löydöistä ei käyty juurikaan keskustelua poliisilaitoksen sisällä.
– Poliisilaitoksen antama lausunto oli silloisen tutkinnanjohtajan Pentti Sihvon tekemä ja käsittääkseni se perustui pitkälti huhuihin. Asiaa ei edes kirjattu tiedostoihin. Poliisi tutkii rikoksia, ei historiaa, Honkatukia toteaa.

MYÖS LAPPEENRANNAN seurakuntayhtymässä on tehty viime aikoina selvityksiä, onko Huhtiniemen luurankoja haudattu sen hautausmaille. Kirkkoherra Jukka Lehtisen mukaan merkintöjä ei ole löytynyt, eikä työntekijöillä ole muistikuvia asioista.
– Kaikista hautaustoimituksista pidetään tarkkaa kirjaa, joten merkintä mahdollisesta hautauksesta varmasti olisi. Käymme huolella läpi kaikki asiakirjat, joissa maininta hautaamisesta voisi olla, Lehtinen toteaa.