Tutkija pitää mahdollisena, että joukkohaudan uhrit ovat menehtyneet epidemiaan (1.11.2006)

1.11.2007 13:18 | Päivitetty: 28.12.2007 12:49

JYRI HÄNNINEN

LAPPEENRANTA. Huhtiniemessä tehdyt esinelöydöt viittaavat vahvasti siihen, että suurimmassa joukkohaudassa olleet uhrit ovat ortodoksiuskoisia. Kaivauksissa löytyneissä pronssi- ja hopeariipuksissa on ortodoksiristejä. Esineet ovat analysoitavana Suomen Kansallismuseossa, jonka edustajat eivät halunneet tiistaina kommentoida keskeneräisiä tutkimuksia.
Lappeenranta on perinteikäs varuskuntakaupunki, jossa on ollut sijoitettuna ruotsalaisia, venäläisiä ja suomalaisia joukkoja. Venäläinen sotaväki piti yhtenä asemapaikkanaan 1800-luvulla myös Huhtiniemeä.
Sen sijaan ei ole varmaa tietoa, toimiko Huhtiniemessä venäläisten sotilassairaala, sanoo Lappeenrannan historiaan paneutunut tutkija Anu Talka.
– 1910-luvulla Huhtiniemen kärjessä toimi jonkin aikaa venäläisten sotainvalidien parantola. Huvilamaisessa rakennuksessa hoidettiin ilmeisesti pääasiassa upseereja, Talka sanoo.
Talka muistuttaa, että 1800-luvun alkupuolella epidemian aiheuttamat joukkokuolemat eivät olleet harvinaisia sotaväessä. 1860-luvulla Suomessa koettiin myös katovuosia, joiden aikana menehtyi nälkään ja sairauksiin jopa 15 prosenttia väestöstä.
– 1700-luvun puolelta Huhtiniemen uhrien en usko olevan. Alue oli silloin maaseutumaisempaa ja sotilaille löytyi hautapaikkoja lähempänä Linnoitusta. Lappeenranta vuokrasi Huhtiniemen alueen Lappeelta 1800-luvulla, jolloin sinne alettiin sijoittaa enemmän sotaväkeä, Talka sanoo.

LAPPEENRANNAN varuskuntahistoriaa tutkinut museotoimenjohtaja Olli Immonen pitää myös mahdollisena, että joukkohaudan uhrit ovat menehtyneet esimerkiksi koleraepidemiaan 1800-luvulla. Huono hygieniataso, puutteellinen sairaanhoito ja heikko yleiskunto harvensivat kansan rivejä tuolloin kovalla kädellä.
– Kaikki vaihtoehdot ovat tietysti vielä avoinna. Lappeenrannassa on kuollut eri aikoina lukuisa määrä sotilaita taisteluissa ja sairauksiin, Immonen muistuttaa.
Ortodokseja on haudattu Lappeenrannassa pääsääntöisesti Vanhalle hautausmaalle Kauppakadun laitaan sekä Pallon hautausmaalle Rakuunamäellä, joka kunnostettiin muutamia vuosia sitten.
– Jos Huhtiniemen vainajat ovat ortodokseja, pitäisi heidät mielestäni haudata Rakuunamäelle, sanoo kirkkoherra Markus Petsalo Lappeenrannan ortodoksisesta seurakunnasta.