Vihdoinkin vauhtia Huhtiniemen kaivauksiin (9.5.2006)

4.6.2007 12:04 | Päivitetty: 27.12.2007 22:01

ANTTI RINKINEN 

SUOMEN KULTTUURIRAHASTO teki viisaan päätöksen, kun se lähtee rahoittamaan Lappeenrannan Huhtiniemen kaivauksia. Toivottavasti pitkään pohdittu vaikea asia saa nyt lopulta selkeän vastauksen.

Kaivaukset ovat ehdottomasti tarpeelliset. Vain huolellisesti tehty selvitys voi antaa vastauksen Huhtiniemen ympärillä pyöriviin huhuihin. Jotkut ovat tosin sitä mieltä, että menneiden pitäisi antaa olla. Historian, kipeänkin, tunteminen on kuitenkin välttämätöntä.

Vaikka kaivausten välttämättömyys olikin pitkään selvillä, ongelma koski rahoitusta. Lappeenrannan kaupunki on koko ajan ollut haluton maksamaan kymmenien tuhansien eurojen työn. Rahaa on haettu milloin Yleisradiolta, milloin Helsingin yliopistolta tai puolustusvoimilta, mutta riittävää summaa ei ole löytynyt ennen Kulttuurirahaston päätöstä. Vaikka Huhtiniemi Lappeenrannassa onkin, väitettyjen jopa satojen salaisten teloitusten selvittäminen ja maksaminen ei ole yksin lappeenrantalaisten asia. Huhut salaisesta kenttäoikeudesta ovat osa koko kansakunnan historiaa. Siksi Kulttuurirahaston rahoitus ja Helsingin yliopiston kaivaukset ovat oikeaan osuneet.

Hyvä on sekin, että nyt työhön ovat ryhtymässä asiantuntijat Helsingin yliopistosta. Se takaa sen, että työ tehdään huolellisesti ja tarkasti. Viime syksyn kaltaiset koekaivaukset kaivinkoneella eivät ole oikea menetelmä. Asian selvittäminen edellyttää hienovaraista menettelyä, paitsi parhaan mahdollisen tiedon saamiseksi, myös huhujen arkaluontoisuuden takia. Yliopistoväen mukanaolo turvaa sen, että mukaan saadaan arkeologista osaamista. Tärkeää on myös se, että kaivausten mahdolliset löydöt tutkitaan oikeuslääketieteellisesti.

Kaivaukset alkavat näillä näkymin ensi syksynä. Varmaa ei ole, saadaanko työ tehtyä kokonaan tämän vuoden aikana, vai jääkö tutkittavaa tulevillekin vuosille.

Sinänsä asialla ei ole tulenpalava kiire - tiedon nopeutta tärkeämpää sen oikeellisuus. Tätä korostaa myös tutkimusryhmän johtaja, arkeologian professori Mika Lavento. Aineisto on tarkoitus dokumentoida niin, että sitä voidaan käyttää tieteellisenä lähdeaineistona kymmenien vuosienkin kuluttua.

Kulttuurirahaston rahoituspäätös turvaa joka tapauksessa sen, että nyt saadaan selvyys Huhtiniemeä koskeneille huhuille - puoleen tai toiseen. Huhujen sijaan voidaan alkaa puhumaan totta.