Veteraanit vetoavat totuudesta tietäviin (30.10.2006)

4.6.2007 13:15 | Päivitetty: 27.12.2007 14:00

JUUSO ALA-KYYNY

LAPPEENRANTA. Jatkosodan kokeneet kolme lappeenrantalaismiestä toivovat, että Huhtiniemen väitetyistä teloituksista tietävät ihmiset astuisivat esiin. - Suuri yleisö kaipaa ihmistä, joka olisi ollut tapahtumassa silminnäkijänä, konekiväärimiehenä taistellut Pekka J. Pölönen, 83, sanoo. - Nyt huhutaan vain, että joku on kuullut, joku on nähnyt. Nimiä ei ole tullut esille, rajakomppaniassa toiminut Aarre Turunen, 80, kertoo. Ikänsä Lappeenrannassa asunut Risto Seppälä, 81, ei olisi huhujen pohjalta kaivuutöitä edes aloittanut. Mutta kun kerran kaivetaan, on parasta tehdä selvää jälkeä. - Huhut ovat kiertäneet kymmeniä vuosia. Tähän sen pitää loppua, Kannaksella, Syvärillä ja Viipurissa sotinut Seppälä toteaa.

JOUKKOHAUDASTA löydettyjen ortodoksiristien ja hautaamistavan on arveltu viimeisten tietojen mukaan viittaavan venäläisiin vainajiin. Viikonlopun uutiset eivät hämmästytä veteraaneja. - Kun näin kuvat ensimmäistä kertaa, ajattelin, että tuo ei ole joukkohauta vaan hauta. Joukkohaudassa ei laiteta käsiä tuolleen, Turunen sanoo viitaten luurankojen huoliteltuihin asentoihin.

KOLMIKKO on suhtautunut kaupungissa kiertäneisiin huhuihin alusta alkaen epäillen. Laajamittaisiin, salaisiin rintamakarkureiden teloituksiin miehet eivät usko, muutamiin lain nojalla ammuttuihin ehkä. - Totta on, että kenttäoikeus on ollut, mutta minkä takia se olisi ollut salainen? Löytyneet ruumiit ovat varmasti lain mukaan teloitettuja, tapahtuihan näitä rintamalla, Seppälä sanoo. Turunen kaivaa esiin Seura-lehdessä julkaistun artikkelin sodanaikaisesta asiakirjasta. Päämajasta tullut käsky antoi esimiehille oikeuden palauttaa järjestys "ankarintakin aseellista pakkokeinoa käyttäen". - Nämä ovat olleet itsestäänselviä asioita aina, ja nyt niistä uutisoidaan, Turunen tuhahtaa. Turunen arvelee, että Suomessa sodan jälkeen toiminut valvontakomissio olisi tiennyt teloituksista, jos niitä olisi tehty. - Kyllä ilmiantoja olisi tullut, jos jotain olisi tapahtunut. Punainen Valpo (valtiollinen poliisi) olisi löytänyt ruumiit, Turunen sanoo.

LAPPEENRANNAN sotainvalidien puheenjohtajana toimiva Risto Seppälä tapaa viikottain sotien miehiä. Hänen mukaansa Huhtiniemi-asian puiminen on jäänyt veteraanien keskuudessa kaikesta kohusta huolimatta vähemmälle. - Ei se mikään yleinen puheenaihe ole, Seppälä sanoo. Kaupunkia kiertäneiden huhujen alkuperästä Seppälällä on omat arvelunsa. - Muistan, miten torikahvilassa ukot (sodan veteraanit) aina keksivät, mitä he sanoisivat Koistiselle, kun hän tulee kysymään Huhtiniemestä, Seppälä sanoo viitaten torivalvojana toimineeseen historian harrastaja Keijo Koistiseen (1936-2000), yhteen Huhtiniemi-tutkimuksen paikalliseen avainhenkilöön. - Tällä tavalla huhut syntyvät, Seppälä toteaa. Seppälä myöntää kuitenkin yllättyneensä parin viikon takaisesta joukkohautalöydöstä. - Olin aina luullut, ettei siellä ole mitään, Seppälä sanoo.

TOTUUS EI herroja Huhtiniemi-asiassa pelota. - On aivan asiallista, että tämä tutkitaan nyt perin pohjin. Suomen historian kannalta olisi hyvä löytää totuus, Pekka J. Pölönen sanoo. - Saataisiin sitten piste asialle, Aarre Turunen täydentää. - Näyttää olevan niin, että jokainen sukupolvi ottaa Huhtiniemen uudelleen esille, Turunen jatkaa. - Täytyykin muistuttaa tästä lastenlapsia, Risto Seppälä sanoo.