Totuus Huhtiniemestä on kaivettava lopullisesti esiin (18.10.2006)

4.6.2007 12:29 | Päivitetty: 27.12.2007 14:14

JYRKI NUOTTIMÄKI

HUHTINIEMEN kaivauksissa on tehty hätkähdyttävä löytö. Helsingin yliopiston arkeologian laitoksen tutkijat kaivoivat esille joukkohaudan, jossa makaavat yhdentoista vainajan jäännökset. Lisäkaivaukset saattavat tuoda esille lisää vainajia.
Tiistaina julkistettu tieto vainajien kalmistosta on hämmentävä. Vaikka vastaukset joukkohaudasta ja vainajien hautaamisen ajankohdasta saadaan vasta myöhemmin, löytö on joka tapauksessa merkittävä ja tärkeä, koska huhujen sijasta Huhtiniemen joukkohautauksista päästään ehkä vihdoin puhumaan totta – olipa lopullinen totuus sitten kuinka kipeä tai ahdistava tahansa.
Monet ovat jo ehtineet spekuloida sillä, että Huhtiniemen mysteeri voi muuttua myös synkäksi ja monille kipeäksi suomalaisen sotahistorian jälkiselvittelyksi. Niin käy, jos myöhemmät vainajille tehtävät oikeuslääketieteelliset tutkimukset osoittavat, että kuolinsyyt ja ajankohdat ovat yhdistettävissä mahdollisiin vuoden 1944 rintamakarkurien teloituksiin.
Totuus on kuitenkin kaivettava esille. Kipeänkin historian selvittäminen ja tunteminen on välttämätöntä jokaiselle sivistysvaltiolle. Siksi on tärkeää, että myös poliisi avasi Huhtiniemen tutkimukset uudelleen. Ne on nyt vietävä loppuun, jotta huhuille ja asiaa koskeville perimätiedoille saadaan lopullinen selvyys.
Tiistaina esille kaivettujen tietojen valossa jokaisen on syytä varautua myös siihen mahdollisuuteen, että puheet rintamakarkureiden joukkoteloituksista ovat olleet täyttä totta kesällä 1944 Lappeenrannassa. Jos näin on, seurauksena ovat vaikeat, pitkät ja monille jopa piinalliset tutkimukset. Kuolinsyiden ja henkilöllisyyksien selvittäminen aiheuttavat varmasti myös tuskaa ja inhimillistä kärsimystä vainajien omaisille ja sukulaisille.
Lisää tietoa kuitenkin tarvitaan, jotta lopullinen totuus joukkohautaan haudattujen kohtalosta joskus saadaan. Asian lopullinen selvittäminen on joka tapauksessa tärkeää, koska mahdollisilla teloituksiin liittyvillä tapahtumilla on myös oma historiallinen merkityksensä. Asiasta ei voida enää vaieta. Kysymyksessä on koko kansakuntaa koskettava asia, yksi osa sen historiaa.
Suomen Kulttuurirahasto teki keväällä viisaan päätöksen, kun se ryhtyi rahoittamaan Huhtiniemen kaivauksia. Vain huolellisesti tehty tieteellinen tutkimus voi antaa perimätiedon kysymyksille oikeat ja selkeät vastaukset. Luultavasti myös aika on vihdoin kypsä tälle työlle.