Teloitetuista otetaan luultavasti uusi painos (25.10.2006)

4.6.2007 13:05 | Päivitetty: 27.12.2007 14:05

SEIJA HACKMAN

HUHTINIEMEN joukkohautalöydös on lisännyt Antti O. Arposen ja Martti Meurosen Teloitetut-kirjan myyntiä tuntuvasti. Viime keväänä julkaistua teosta painettiin hieman yli 3 000 kappaletta. Nyt painoksesta on jäljellä nelisensataa kappaletta. Viimeisen viikon aikana kirjan kysyntä on kuitenkin kiihtynyt.
– Jos tämä meno jatkuu, uusi painos otetaan ennen vuodenvaihdetta, kirjan kustantaja Tapio Anttila kustannusosakeyhtiö Revontulesta kertoo.
Anttila uskoo, että viimeistään isänpäivä ja joulu tyhjentävät varastot. Varsinkin isänpäivä on muutenkin sotakirjallisuuden juhlaa. Uusi painos voisi olla noin 2 500 kappaletta.
– Eihän tämä asia mihinkään häviä ainakaan kahteen vuoteen, Anttila arvioi.
Anttila kertoo, että keväällä, kun Teloitetut julkaistiin, kielteistä palautetta satoi aina kustantajalle saakka. Viime päivinä sävy on muuttunut. Kustantajaan ovat ottaneet yhteyttä myös monet ihmiset, jotka ovat halunneet kertoa omia tietojaan Huhtiniemen tapahtumista.
– Tietoa on kerätty ja ohjattu tutkijoille.
Tamperelaisen kustannusosakeyhtiö Revontulen erikoisalaa ovat muun muassa sotakirjallisuus ja sotilaselämänkerrat. Teloitetut kertoo viimeisestä jatkosodan kesästä 1944 ja kadonneista rintamakarkureista.

Lappeenrannan Suomalaisesta kirjakaupasta Teloitettuja löytyi vielä keskiviikkona. Kirjakaupasta kerrottiin, että myös Heikki Hietamiehen Sotatuomari on lähtenyt hyllyistä vauhdilla. Sotatuomari Toivo Tapanaisesta kertovan, Lappeenrantaan sijoittuvan teoksen julkaisi Otava vuonna 2004.