Pääministeri Vanhanen haluaa Huhtiniemen mysteerin selväksi (23.10.2006)

4.6.2007 13:01 | Päivitetty: 28.12.2007 12:51

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTA. Pääministeri Matti Vanhanen sanoo, että Lappeenrannan Huhtiniemen joukkohautamysteeri pitää selvittää.

- Meillä Suomessa on historian tutkimuksen tapa, jonka mukaan tutkimattomia asioita ei ole. Huhtiniemen tapaus kuuluu asioihin, jotka on hyvä saada selvitetyksi.

Pääministeri Vanhanen ei halua lähteä jossittelun tielle vaan sanoo, että tutkimuksissa pitää edetä askel askeleelta.

- Ruumiita on löytynyt, ja KRP on asettanut tutkimukselle johtajan. Seuraava vaihe on selvittää, mitä tietoa vainajista saadaan. Selvittelylle pitää nyt antaa oma aikansa, ja sen jälkeen mietitään uusia askelia.

Mahdollisten lisäkaivausten rahoituksesta ei ole Vanhasen mukaan ollut hallituksessa puhetta, mutta pääministeri antaa ymmärtää, että rahaa tarvittaessa löytyy.

- Kaivaukset eivät ole taloudellisesti mikään valtava asia, mutta katsotaan asia niiden osalta sitten myöhemmin. Nyt poliisi tekee työtään, ja myös heille täytyy taata voimavarat oman työnsä tekemiseen.

VANHANEN ei lähde vielä arvailemaan, mitä Huhtiniemen huhujen mahdollinen osoittautuminen todeksi tarkoittaa suomalaisten identiteetille ja armeijan ja sen johdon maineelle.

- Siihen vaiheeseen kannattaa mennä sitten, jos todisteita löytyy. Nyt pitää vain malttaa odottaa tutkimustietoja vainajista. Pääministerinä en halua lähteä arvailemaan.

Vanhanen korostaa kuitenkin, että Suomi on avoin yhteiskunta, ja avoimessa yhteiskunnassa ei saa olla tabuja.

- Edellytykset Huhtiniemen tapauksen selvittämiseen ovat olemassa.

PÄÄMINISTERI Vanhanen kertoi Huhtiniemi-ajatuksiaan Etelä-Saimaan haastattelussa Lappeenrannassa Keskustan Karjalan piirin 100-vuotisjuhlan jälkeen.

Juhlivalle keskustaväelle Vanhanen sanoi, että kannattaa tutkia puolueen historiaa.

- Sieltä löytyy lainalaisuus, että puolue on menestynyt vaaleissa aina, kun se on pystynyt vastaamaan yhteiskunnan suuriin haasteisiin.

Vanhasen mielestä tämän hetken haasteita ovat globaali talous, energian riittävyys ja kansalaisten eriarvoistuminen.

Hän puolusti kuulijoille myös kantaansa, jonka hän esitti ministereille tehdystä tv-lupakyselystä.

- En hyväksy, että poliitikoista tehdään aina syyllisiä, kunnes he todistavat syyttömyytensä. En anna periksi tässä asiassa. Käytäntöhän on kuin Stalinin ajoilta eli syyllinen on tiedossa, ja nyt pitää enää keksiä rikos, Vanhanen veisteli.