Marko Tikka: Kaikki tulkinnat ovat vielä mahdollisia (18.10.2006)

4.6.2007 12:29 | Päivitetty: 27.12.2007 14:13

SARI PULLINEN

LAPPEENRANTA. Filosofian tohtori Marko Tikan mielestä joukkohautalöydön tulkinnassa on vielä kaikki mahdollista. Siksi sen kommentoiminenkin on vaikeaa.
– Tavallaan paras vaihtoehto olisi ollut, että nämä tarinat olisi voitu todeta huhuiksi, Tikka sanoi.
– Se mahdollisuus on yhä, jos osoittautuu, etteivät vainajat ole vuodelta 1944 tai että he ovat venäläisiä, esimerkiksi sairauksiin kuolleita sotavankeja.
Leirialueella toimi venäläisten sotavankien sairaala jatkosodan aikaan.
– Mutta jos osoittautuu, että vainajat ovat suomalaisia sotilaita vuodelta 1944, kyseessä on todennäköisesti vakava rikos, Tikka arvioi.

Vainajien kuolinajan määrittäminen mahdollisimman tarkkaan on Tikan mielestä nyt tärkeintä.
– Jos löytyy vain paljaita luita, vainajat ovat peräisin vähintään 200 vuoden takaa. Toisaalta myös vuonna 1918 teloitettiin miehiä alusvaatteisillaan, Tikka sanoi.
Vainajien yhteydestä löytyvät vaatteet ja napit antavat tärkeää lisätietoa.
– Tiedetään että tuolla paikalla oli ammuttu vuonna 1918 toistakymmentä ihmistä, eli teloituksia Huhtiniemessä oli tehty, ja vainajat oli sittemmin siirretty siellä olleesta joukkohaudasta hautausmaalle, Tikka kertoi.
Nyt löydetyn joukkohaudan paikka on ollut sekä venäläisarmeijan että Suomen armeijan aluetta.
Vaikka huhut ovat kertoneet vuoden 1944 teloituksista, tutkijat eivät ole löytäneet arkistoista niistä minkäänlaisia jälkiä.
– Missään tapauksessa siellä ei ole tapettu satoja miehiä. Vuonna 1944 ei ollut kellään aikaa suunnitella teloituksia sillä tavalla kuin 1918, jolloin oli järjestelmällisiä puhdistuksia, Tikka huomautti.