Keskusrikospoliisi uskoo, että Huhtiniemen tapaus selviää (18.10.2006)

4.6.2007 12:26 | Päivitetty: 27.12.2007 14:18

RIINA NOKSO-KOIVISTO

LAPPEENRANNAN Huhtiniemeä koskeneet huhut eivät ole osoittautuneet aiheettomiksi. Helsingin yliopiston kaivauksissa on paljastunut joukkohauta, josta löytyy vähintään 11 vainajan luurangot. ­ Tiedämme, että lisää vainajia on odotettavissa, arkeologian professori Mika Lavento sanoi tiistaina. Vielä ei ole varmistunut, liittyvätkö löydöt vuoden 1944 väitettyihin sotilaskarkureiden teloituksiin. Löydön ansiosta tutkijoilla on kuitenkin hyvät lähtökohdat selvittää, koska vainajat on haudattu. Tutkijoiden mukaan tässä vaiheessa voidaan arvioida, että ruumiit on kaivettu ja peitetty hautaan samalla kertaa. Ruumiita ei ole haudattu arkuissa, mutta ne on aseteltu vieri viereen kasvot ylöspäin. ­ Voidaan sanoa, että vainajia ei ole haudattu kiireessä, oikeushammaslääkäri Helena Ranta kertoo. Tutkijat eivät kuitenkaan kerro, onko luurangoista löydetty esimerkiksi luodinreikiä.

TUTKINNAN kannalta on helpottavaa, että hauta näyttää olevan koskematon. Luurangot ovat kokonaisia ja vahingoittumattomia, minkä ansiosta tutkijat pääsevät tekemään johtopäätöksiä esimerkiksi hampaista. Helena Rannan mukaan alustavasti näyttää siltä, että vainajat ovat täysi-ikäisiä miehiä, joista nuorin on 20­22-vuotias. Rannan mukaan hampaiden perusteella vainajat näyttäisivät eläneen samankaltaisissa olosuhteissa. Tutkijoiden mukaan haudasta on löydetty jonkin verran metalliesineitä. Ne ovat suurena apuna tutkittaessa sitä ajankohtaa, milloin vainajat on haudattu. Vaikka esinelöydöistä ei tiistaina paljastettu yksityiskohtia, professori Lavento mainitsi esimerkiksi kolikon, josta selviäisi rahan painamisvuosi. Koska luurangot ovat kokonaisia ja koskemattomia, Helena Rannan mukaan ruumiiden onkaloihin on saattanut jäädä esineitä. Luurangot röntgenkuvataan paikanpäällä Huhtiniemessä. Joukkohauta löytyi hyvin läheltä paikkaa, jossa Lappeenrannan kaupunki teki koekaivauksia viime vuoden lopulla. Luut eivät kuitenkaan ole samoja, koska nyt löydetyt luurangot ovat koskemattomia. Paikalliset, tapausta käsitelleet vihjeet ovat kuitenkin osoittautuneet tutkimuksen kannalta hyödyllisiksi. Arkeologinen työ on kohdistettu osin paikallisten ihmisten vihjeiden avulla.

HELSINGIN yliopiston kaivaukset Huhtiniemessä jatkuvat lokakuun loppuun saakka. Mika Lavennon mukaan Huhtiniemessä on vielä jäljellä monta erittäin mielenkiintoista tutkimuskohdetta, joista voidaan hyvin todennäköisesti odottaa uusia löydöksiä. Tähän mennessä löydetyt vainajat nostetaan kokonaisina haudasta ja toimitetaan oikeuslääketieteelliseen tutkimukseen Helsinkiin.

POLIISI on joukkohaudan löytymisen takia avannut uudelleen Huhtiniemen tapahtumien tutkinnan. Tutkinta on siirretty keskusrikospoliisin johdettavaksi. Tutkinnanjohtaja Olli Töyräs kertoo, että olennaisinta on saada tulokset vainajien oikeuslääketieteellisestä tutkinnasta. Hän uskoo, että uutta tietoa saadaan jo tämän kuun loppuun mennessä. ­ Emme voi spekuloida tutkinnan etenemistä ennen kuin tiedämme, minkä aikakauden vainajista on kysymys. Töyräs kuitenkin luottaa siihen, että tapaus on selvitettävissä. ­ Poliisilla on toteamus, että vainaja pystyy kertomaan omaa tarinaansa häntä tutkivalle poliisille ja muille asiantuntijoille. Toivottavasti tässäkin tilanteessa esineistö ja luut antavat meille sellaista informaatiota, että olemme parin viikon päästä viisaampia, Töyräs sanoo.

HELENA RANNAN mukaan oikeuslääketieteellinen tutkimus voi kokonaisuudessaan kestää kuukausia.

KESKUSRIKOSPOLIISI odottaa saavansa mahdollisesti yhteydenottoja omaisilta, jotka epäilevät sukulaisensa olevan haudattuna Huhtiniemeen. Tällaisissa tapauksissa saatettaisiin Töyräksen mukaan käyttää hyväksi dna-tutkimusta. Toistaiseksi yhteydenottoja ei ole tullut. Tutkinnan aikana Lappeenrannan poliisi valvoo Huhtiniemen aluetta ympäri vuorokauden. Tapauksesta on luvattu tiedottaa seuraavan kerran kuun vaihteessa.