Keskusrikospoliisi tiedottaa Huhtiniemestä tänään (31.10.2006)

4.6.2007 13:17 | Päivitetty: 27.12.2007 13:58

RIINA NOKSO-KOIVISTO
ILKKA POHJALAINEN


LAPPEENRANTA. Kaivaukset Lappeenrannan Huhtiniemessä jatkuvat todennäköisesti ensi keväänä ja kesänä. Näin arvioi vainajien kuolinsyytutkintaa johtava Olli Töyräs. Keskusrikospoliisi on luvannut tiedottaa kaivauksista tänään tiistaina. Töyräksen mukaan poliisi kertoo siitä, mitä oikeasti on löydetty. Paljon on liikkeellä toisen käden tietoa, jotka elävät omaa elämäänsä. ­ Kerromme löytyneestä esineistöstä, muutaman sanan vainajista sekä mitä tähän mennessä on tapahtunut. Krp ei tässä vaiheessa kuitenkaan kommentoi oletettua vainajien elinkaarta saati kuolin- taikka hautaamisajankohtaa. Niihin palataan vuoden lopulla, kun siihen löytyy perusteltu analyysi ja johtopäätökset, Töyräs kertoi. Huhtiniemen arkeologiset hautakaivaukset ovat tältä erää päättyneet. Varsinaiset työt on lopetettu ja poliisivartiointi purettu, mutta alue on yhä poliisin tehostetun valvonnan piirissä.

LEIRINTÄALUEYRITTÄJÄ Juha Oksanen ei ollut maanantai-iltaan mennessä saanut mitään tietoa siitä, että kaivaukset Huhtiniemessä jatkuisivat mahdollisesti kesällä. ­ Me olemme tuon alueen vuokranhaltijoita, joten kyllä kai siitä pitäisi keskustella vähän meidänkin kanssa. Odotellaan nyt täsmällisempää tietoa. Jos kaivaukset todella jatkuvat kesällä ja leirintäalueen portit pistetään kiinni, siitä kärsii Juha Oksasen mukaan paitsi Huhtiniemen leirintäalue, myös Lappeenrannan matkailu. ­ Siinä tapauksessa tästä kaupungista on kertaheitolla pois 30 000 majoitusvuorokautta.

HELSINGIN yliopiston asiantuntijat ovat kaivaneet Huhtiniemessä sen selvittämiseksi, onko sinne ehkä haudattu vuonna 1944 ammuttuja suomalaisia sotilaskarkureita. Kaivauksissa on löytynyt 11 vainajaa ja esineistöä, joita on ehditty epäillä myös venäläisiksi.