Kalkittu maa oli lapsilta kielletty (18.10.2006)

4.6.2007 12:24 | Päivitetty: 27.12.2007 14:18

JUUSO ALA-KYYNY

LAPPEENRANTA. Tiistaina ilmoitettu joukkohautalöytö ei tullut yllätyksenä lappeenrantalaiselle Esko Röykkeelle. Röykkee muistaa, miten lapsia sodanjälkeisinä kesinä kiellettiin menemästä Huhtiniemen kalkituille maille. ­ Aikuiset sanoivat, että siellä on kuolleita. Tämän löydön valossa kiellot eivät olleet turhia, Röykkee sanoo silmäillessään poliisin eristämää leirintäaluetta. Röykkeen kotitalo oli puolen kilometrin päässä niiltä sijoilta, josta nyt löydettiin luita. Röykkee on arvellut kalkin liittyneen juuri hautoihin. ­ Maa oli tosissaan valkoinen. Kalkkia oli niin paljon, ettei sitä oltu vain ripsitty vähän puutarhaan, sairaanhoitajan työstä eläkkeelle jäänyt Röykkee sanoo.

HUHTINIEMEN kuolleilla ohjattiin lapset soveliaille leikkimaille, mutta muuten asia ei ollut kotona esillä. Teloituksista Röykkee ei muista aikuisten koskaan maininneen. ­ Puhuttiin vain kuolleista, Röykkee toteaa. Röykkeen isä palveli vääpelinä Huhtiniemen varuskunta-alueella vuoteen 1956 saakka. ­ Mietin, miksei isäkään puhunut asiasta koskaan mitään. Mutta eihän sotajutuista muutenkaan puhuttu kotona, Röykkee pohtii.

RÖYKKEEN kävellessä Huhtiniemen entisten kalkkimaiden ohi kulkevaa tietä vastaantuleva auto pysähtyy. Kuljettaja kyselee kaivausten parissa työskentelevien tutkijoiden perään. ­ Löydettiin 30 vuotta sitten pikkuskideinä luita tuolta alueelta, mies sanoo viittoen vanhan kaatopaikan suuntaan. Nimettömänä pysyttelevä mies kertoo myöhemmin, että tutkijat ottivat hänet myötämielisesti vastaan. Tutkijoille ihmisten tarjoamat tiedonjyväset ovat olleet verraton apu kaivauksissa. Myös Röykkee toivoo, että Huhtiniemen tapahtumista tietävät ihmiset rohkaistuisivat nyt tehdyistä löydöistä. Vaikenemista on hänen mielestään jatkunut jo tarpeeksi pitkään. ­ Jos niitä nyt rupeaisi tulemaan esiin, nykyään Voisalmessa asuva Röykkee aprikoi.