Kaksi vainajaa löytyi haudattuna suuren joukkohaudan viereen (1.11.2006)

4.6.2007 13:18 | Päivitetty: 27.12.2007 13:57

ILKKA POHJALAINEN

LAPPEENRANNAN Huhtiniemestä löytyi kaivauksissa yhteensä 13 vainajaa kolmesta eri haudasta. Lisäksi haudoista löytyi pronssi- ja hopeariipuksia, neljä luunappia ja pieni määrä kangaspaloja. Keskusrikospoliisin mukaan kahdesta haudasta suuren joukkohaudan lähituntumasta löydetyt vainajat ovat todennäköisesti miehiä. Kaikki esineet löytyivät päähaudasta.
Ylikomisario Olli Töyräs KRP:stä pitää mahdollisena, että päähaudan viereisistä haudoista toiseen osuttiin jo 70-luvulla viemäritöiden yhteydessä sekä uudestaan 2005.
Vainajat olivat suunnilleen samanlaisessa kunnossa kuin suuresta joukkohaudasta löydetyt.
Vasta jatkotutkimuksissa kuitenkin selviää, ovatko kaikki vainajat samalta aikakaudelta.
Suuren haudan vierestä päädyttiin kaivamaan, koska maaperätutkimus oli antanut viitteitä mahdollisesta kaivamisesta. Taustalla oli myös perimätietoa.

KAIVAUSRYHMÄN arkeologinen johtaja, Mika Lavento arvioi, että kaivaukset saavuttivat niille asetetut päämäärät. Tarkoituksena oli selvittää, onko Huhtiniemessä joukkokalmistoa. Sellainen löytyi. Jatkotutkimuksia varten saatiin riittävä määrä materiaalia.
Jos kaivauksia päätetään jatkaa, potentiaalisia paikkoja on tässä vaiheessa kolme, Lavento kertoi. Kaikki eivät sijaitse Huhtiniemen alueella, yksi on esillä ollut lentokentän päädyn tienoo.
Mahdolliset jatkokaivaukset voivat olla toteutukseltaan erityyppisiä kuin tämän syksyn kaivaukset, koska kysymyksenasettelu voi olla toinen.
Töyräksen mukaan 13 vainajaa on niin suuri määrä, että mahdollisen ulkoisen väkivallan merkkejä todennäköisesti löytyy, jos on kyse ampumalla teloitetuista sotilaista. Luodit todennäköisesti olisivat aiheuttaneet vaurioita luihin.
Vainajien sekä heidän kuolemansa ajoitukseen tutkijat palaavat myöhemmin tänä vuonna, kun tutkimustulokset on analysoitu. Sama koskee esinelöytöjä. Korulöydöt ja kankaanpalat ovat tutkittavina Suomen kansallismuseossa.
Ajoitus on olennaista, kun halutaan selvyyttä siihen, liittyvätkö löydät väitettyihin rintamakarkureiden teloituksiin kesällä 1944. Töyräs pitää myös esinelöytöjä merkittävinä.
– Olivatpa vainajat keitä tahansa, niin Huhtiniemen tarina ei tähän lopu, vaan tästä se oikeastaan vasta alkaa, ennustaa Töyräs.

POLIISIN lähtökohtana on tällä hetkellä kuolemansyyntutkinta. Poliisi on toiminut sisäministeriön poliisiosaston määräyksen mukaisesti. Jatkosta päätetään korkealla virkamiestasolla. Kaivausten jatkumisesta keväällä on ollut puhetta, mutta mitään päätöksiä ei vielä ole tehty.  Lisäkaivausten rahoituksesta on jo olemassa suunnitelmia.
Opetusministeriö selvittelee, millaisia mahdollisuuksia esimerkiksi Suomen Akatemialla ja yksityisillä säätiöillä on tukea jatkokaivauksia.
Löydettyjen vainajien tutkiminen tehdään Helsingin yliopiston oikeuslääketieteellisessä laitoksessa.
Professori Helena Ranta ei kerro, missä vaiheessa luututkimukset nyt ovat, mutta hän vahvistaa, että vainajien yksilölliset tutkimusmääräykset ovat olemassa.