Huhtiniemi ei ehkä ole ainut 1944 teloitettujen hautapaikka (27.9.2006)

4.6.2007 12:10 | Päivitetty: 27.12.2007 14:26

ILKKA POHJALAINEN

LAPPEENRANNASSA sotakesänä 1944 mahdollisesti teloitettuja suomalaisia sotilaskarkureita on voitu haudata muuallekin kuin Huhtiniemeen. Taipalsaarelainen historiantutkija, filosofian lisensiaatti Juhani Tasihin pitää sitä jopa todennäköisenä.
Tasihinin mielestä tämä mahdollisuus on pidettävä mielessä, kun Huhtiniemeä nyt tutkitaan perusteellisesti. Löytyipä sieltä mitäään tai ei, se ei ratkaise koko mysteeriä.
Tasihin on puolentoista vuoden ajan tutkinut sekä vuoden 1918 että 1944 tapahtumia, ja sotatuomari Toivo Tapanaisen toimintaa tuomioihin ja niiden täytäntöönpanoon liittyen. Hän pitää ensinnäkin uskottavana Tapanaisen omaa kertomaa, että teloitettuja oli 1944 viisi tai kuusi sataa, vaikka tiedon on välittänyt tuomarin luottomies.

– Kun tuomariin ja hänen toimintaansa on tutustunut, uskoo hänen puhuvan totta. Hän myös toimi lakien ja saamiensa käskyjen mukaan sotatilassa olevassa maassa, Tasihin muistuttaa.
Toisekseen hän viittaa heinäkuussa 1944 Lappeenrannan varuskunnassa autonkuljettajana toimineen Eero Kärmeniemen kertomukseen vuodelta 1989. Hänen mukaansa venäläisiä sotavankeja kuoli Linnoituksessa paljon, ja heidät ajettiin Mattilan kankaalle.
Toisaalta hän kertoo itse kuskanneensa ainakin toistasataa ruumista lentokentän päähän, jossa oli harvakseltaan kaivettu pari metriä syviä monttuja mäntykankaalle. Tasihinin käsityksen mukaan Kärmeniemi tiesi, että ruumiit olivat suomalaisten.
Tasihin on laskenut asiakirjojen pohjalta, että kesällä 1944 Lappeenrannassa kuolleita neuvostoliittolaisia oli alle sata, haavoihinsa kuolleita tai teloitettuja. Hän pitää pohtimisen arvoisena, haudattiinko suomalaisia ja neuvostoliittolaisia mahdollisesti samoihin paikkoihin, muun muassa nykyisenkin neuvostosotilaiden muistomerkin maastoon. Paikalle on kyltin mukaan haudattu 742 vainajaa, sekä kahteen muuhun paikkaan Mattilan suunnalla yhteensä 612 vainajaa.

PAITSI Tapanaisen toimintaan, Tasihinin mielenkiinto on kohdistunut kesällä 1944 Lappeenrantaan tuotujen 322 neuvostoliittolaisen sotavangin kohtaloon. Heistä asiakirjoista katoaa 84, joista ainakin kaksi ilmeisesti tuomittiin kuolemaan. Asiakirjoista puuttuvat saattoivat olla haavoihinsa kuolleita tai teloitettuja ja päätyä ruumiskuormiin, joista varuskunnan autonkuljettaja kertoi. Heitä ei kuitenkaan ollut ”ainakin toistasataa”.
Huhtiniemen mysteeriin perehtynyt Antti O. Arponen kertoo törmänneensä väitteisiin, että teloitettuja olisi haudattu muuallekin kuin Huhtiniemeen. Mitään dokumentteja hän ei ole nähnyt.
Hän pitää hyvänä, että Tasihin lähestyy kysymystä neuvostoliittolaisten sotavankien kohtalon kautta. Eräs väite on, että neuvostoliittolaisia ammuttiin, jotta ”omille saatiin tilaa”.