Huhtiniemestä löytyy tutkijoiden mukaan varmuudella lisää vainajia (18.10.2006)

4.6.2007 12:20 | Päivitetty: 27.12.2007 14:21

RIINA NOKSO-KOIVISTO

LAPPEENRANTA. Huhtiniemestä Lappeenrannasta on löydetty vähintään 11 ihmisen joukkohauta. Tutkijat kertovat olevansa varmoja, että vainajia löytyy lisää. Joukkohaudan löytymisen takia poliisi on avannut uudestaan Huhtiniemen tapahtumien tutkinnan. ­ Olemme päässeet tutkimuksessa sellaiseen pisteeseen, joka toivottavasti avaa Huhtiniemen mysteerin selvittämisen, arkeologian professori Mika Lavento Helsingin yliopistosta sanoo. Aiemmin lokakuussa Huhtiniemestä löydettiin kahden ihmisen luunpaloja. Nyt löydetyt luurangot ovat vahingoittumattomia ja kokonaisia, minkä ansiosta tutkijat pääsevät tekemään johtopäätöksiä esimerkiksi hampaista. Luurangot löytyivät leirintäalueen huoltorakennuksen vierestä vajaan metrin syvyydestä. Ruumiit on aseteltu vieri viereen kasvot ylöspäin. Kaikki viittaa siihen, että vainajat on haudattu samaan aikaan. Lisäksi haudasta on löytynyt metalliesineitä, jotka saattavat paljastaa tärkeää tietoa hautaamisen ajankohdasta. Joukkohaudan ikää ei ole vielä kyetty selvittämään.

VAINAJAT nostetaan ylös haudasta ja toimitetaan oikeuslääketieteelliseen tutkimukseen Helsinkiin. Kaivauksia jatketaan tällä erää lokakuun loppuun. Keskusrikospoliisi ryhtyy selvittämään joukkohaudasta löydettyjen vainajien kuolinsyytä ja henkilöllisyyttä. Tutkinnanjohtaja Olli Töyräksen mukaan tulevan poliisitutkinnan kannalta on ratkaisevaa, mitä vainajien oikeuslääketieteellisessä tutkimuksessa selviää.

MYÖS tutkijoiden mukaan haudan iän määrittely on ensisijainen kysymys. Jos kyseessä on vuosi 1944 ja haudasta löytyy suomalaisia sotilaita, dosentti Juha Pohjosen mukaan paljastus olisi kolkko juttu armeijan kannalta. Pohjonen ei tosin ymmärrä, mikä olisi ollut teloituksen motiivi. Teloituksen idea oli varoitus ja se signaali on jäänyt saamatta, jos tapahtuma on pidetty tiukasti salassa. Filosofian tohtori Marko Tikka uskoo, että teloitushuhut voidaan vielä kumota, jos osoittautuu, etteivät vainajat ole vuodelta 1944 tai että he ovat venäläisiä, esimerkiksi sairauksiin kuolleita sotavankeja. Alueella toimi venäläisten sotavankien sairaala jatkosodan aikaan. Vainajien yhteydestä löytyvät vaatteet ja napit antavat tapauksesta tärkeää lisätietoa. ­ Jos löytyy vain paljaita luita, vainajat ovat peräisin vähintään 200 vuoden takaa. Toisaalta myös 1918 teloitettiin miehiä alusvaatteisillaan, Tikka arvioi. Huhtiniemen tutkijat eivät tiistaina kertoneet, onko vainajien yhteydestä löydetty jäännöksiä vaatteista. Tapauksesta luvataan lisätietoa lokakuun lopussa.