Huhtiniemestä ei löytynyt hautoja (21.4.2006)

4.6.2007 11:59 | Päivitetty: 27.12.2007 21:50

ILKKA POHJALAINEN

LAPPEENRANNAN Huhtiniemen leirintäalueen koekaivauksissa ei torstaina löytynyt viitteitä haudoista. Kaupunki kaivatti koneella neljä koemonttua paikkoihin, joissa helmikuinen maatutkaus oli antanut epäselvän kuvan maaperästä.
Kaupunki selvitti koekaivauksilla, onko Huhtiniemessä sodanaikaisia joukkohautoja.
Kaivaminen alkoi aamulla puoli yhdeksältä. Ismo Saikko kaivuliike Saikosta oli ajanut keltaisen Komatsu-kaivurinsa leirintäalueen portista sisään ja rinnettä alas, reunimmaisten pikku mökkien ja wc-rakennuksen tasalle, loivaan rinteeseen ja harvaan männikköön. Lunta oli vain nimeksi. Keväinen aamu lupaili kaunista päivää.
Paikalla olivat maatutkauksen tehnyt Sami Kurkela Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulusta, intendentti Jukka Luoto Etelä-Karjalan museosta, verkostopäällikkö Arvi Seppänen kaupungin vesilaitoksesta, historianharrastaja Martti Sipari sekä pari mittamiestä ja toimittajaa.
Kaivualueet oli merkitty puukepein.

KAUHA poisti ensin vähäiset lumet ja pintamaan, ja alkoi sitten siivu kerrallaan kaapia maata, jokaisella vetäisyllä ehkä viiden sentin viipaleen kauhan leveydeltä, noin kolmen metrin matkalta kaivusuuntaan. Maa ei ollut routaista.
Jukka Luoto seurasi silmä tarkkana, keskeytti muutaman kerran kaivamisen, hyppäsi monttuun ja tarkisti, ettei puunjuuren kappale sittenkin ole luuta.
Ensimmäinen monttu oli lähellä viemärilinjaa, joten sen reunassa näkyi aikaisemman kaivun jälkiä. Muuten maakerrokset olivat koskemattomia, kuten kahdessa muussakin montussa alarinteessä. Kolmas kaivanto tehtiin noin metrin syvyyteen saakka, mutta pintamaan alla oleva mukulakivikerros oli koskematon.

NELJÄS kaivanto tehtiin lähelle leirintäalueen porttia, lasten leikkipaikan ja päällystetyn huoltotien väliselle kaistalle. Siinä oli ensin täyttömaata puoli metriä, sen alla vanha pintamaa sekä sen alla vanhaa puunjuurta. Paikka oli lähellä huoltorakennusta ja kohtaa, josta viime vuoden lopulla löytyi luita.
Torstaina parin tunnin kaivu-urakan tulos oli ensimmäisestä montusta löytynyt vanha telttakeppi.
Luoto arvioi, että kaupungin osalta maastotutkimukset päättyvät loppuraporttiin parin viikon kuluttua. Aikaisemmin löytyneitä luita yritetään ehkä vielä ajoittaa radiohiilimenetelmällä.
– On sitten lähinnä puolustusvoimien asia, jos he haluavat vielä tutkia aluetta laajemmin, Luoto totesi.