Huhtiniemen vesilaitoksenkin läheisyydessä ehkä joukkohauta (24.10.2006)

4.6.2007 13:02 | Päivitetty: 27.12.2007 14:06

JYRI HÄNNINEN

LAPPEENRANTA. Etelä-Saimaan haastattelema sotaveteraani uskoo, että Huhtiniemen vesilaitoksen alueella on joukkohauta. Sotaveteraani perustaa väitteensä tietoihin, jotka hän sai elokuussa 1944 palvellessaan Lappeenrannan varuskunnassa. - Iäkäs mies kertoi tuolloin minulle, että Huhtiniemeen oli marssinut 60-100 miehen joukko. Heitä oli saattamassa seitsemän konepistoolimiestä. - Myöhemmin alueelta kuului konepistoolitulitusta. Konepistoolimiehet tulivat alueelta pois neljän jälkeen aamuyöllä, eikä muuta joukkoa näkynyt missään, veteraani sanoo. 86-vuotias Lahdessa asuva sotaveteraani ei halua antaa nimeään julkisuuteen. Hän kertoi tarinan aiemmin myös savitaipalelaiselle Pentti Pylkölle, joka alkoi etsiä mahdollista joukkohautapaikkaa veteraanin antamien tietojen pohjalta. - Paikallistin alueen Huhtiniemen vesilaitoksen läheisyyteen. Siinä on suorakaiteen muotoinen nurmikenttä, joka vastaa täsmällisesti sotaveteraanin kuvausta.

MAANANTAINA Pylkkö välitti tietonsa Huhtiniemen kaivauksia johtavalle Helsingin yliopiston arkeologian professorille Mika Lavennolle. Lavento kiitti arvokkaasta tiedosta, mutta hän ei luvannut että alueella tultaisiin suorittamaan heti tutkimuksia. - Voimme suorittaa esitutkimuksia vanhojen karttojen, ilmakuvien, rakennustietojen ja vesiputkien sijainnin osalta. Arkeologisia kaivauksia paikalla ei tämän syksyn aikana kuitenkaan tehdä. - Arkeologiset kaivaukset ovat kallis ja raskas prosessi. Niiden aloittamiseksi meillä täytyy olla vankkoja tietoja. Lavennon mukaan syksyn aikana on tullut muitakin vastaavanlaisia vihjeitä. Huhtiniemen kaivaukset päättyvät tältä erää lokakuun lopussa. Tämän jälkeen keskitytään Lavennon mukaan tutkimaan nyt jo tehtyjä löytöjä. - Niissä saadut tulokset ratkaisevat, minkälaisia jatkotutkimuksia Huhtiniemessä tehdään. Tärkeä kysymys on esimerkiksi luiden ikä.

TIEDOT kertonut veteraani osallistui vajaata vuotta myöhemmin, kevättalvella 1945, Huhtiniemessä järjestettyyn hiihtokilpailuun. Sen päätyttyä hänen kilpakumppaninsa sanoivat, että "lähdetään katsomaan lähellä olevaa joukkohautaa". Paikalla oli noin 20x50 metrin kokoinen hiekalla peitetty alue, jossa joukkohauta sotilaiden mukaan oli. Alue sijaitsi vesilaitoksen tien vieressä ja sen laidalla oli pengerrystä. Vesilaitokselle menevän tien paikkaa on muutettu 1940-luvun jälkeen ja se sijaitsee nykyisin lähempänä rantaa, kertoo Lappeenrannan Vesilaitoksen verkostopäällikkö Arvi Seppänen. - Nykyisen tien reunaan jäävällä aukealla on kolme vesiputkea. Niistä kaksi on kaivettu paikalle 1950- ja 1970-luvuilla noin 2,5 metrin syvyyteen. Tältä kohdalta siis tuskin löytyy joukkohautaa, Seppänen sanoo. Sen sijaan ylempänä rinteessä olevalla, entisen tien sivuun jäävällä alueella ei ole Seppäsen mukaan tehty kaivaustöitä 1940-luvun jälkeen ainakaan vesilaitoksen toimesta. Aluetta ei ole tutkittu tämän syksyn aikana tai Lappeenrannan kaupungin aikaisemmin tekemien koekaivauksien yhteydessä.

MAHDOLLINEN joukkohauta on painanut veteraanin mieltä vuosikymmenten kuluessa. Huhtiniemen mysteerin noustua uudelleen julkisuuteen hän katsoi velvollisuudekseen kertoa kesällä 1944 kuulemistaan asioista. - Sodassa oli paljon hermonsa menettäneitä miehiä, jotka halusivat vain kotiin perheensä luokse. Osa heistä syyllistyi sotilaskarkuruuteen. Heidän julma kohtalonsa on vaivannut minua, enkä halunnut mennä hautaan tietojeni kanssa.