Huhtiniemen tapahtumia käsitellään myös koulussa (7.10.2006)

4.6.2007 12:17 | Päivitetty: 27.12.2007 14:22

LEENA SALLINEN

LAPPEENRANTA.  Huhtiniemen mysteeri kiinnostaa myös Lappeenrannan koululaisia. Sitä myös käsitellään kahdeksannen luokan historian tunnilla, kertoo historian lehtori Jyrki Laitinen Sammonlahden koulusta.
– Huhtiniemi on paikallinen asia, ja ilman muuta 14-vuotiaat ovat siitä kiinnostuneita samoin kuin vuoden 1918 tapahtumista Linnoituksessa. Monilla oppilailla on perheen tai suvun kautta niin sanottua tietoakin asiasta.
Opettajan täytyy pitäytyä niin sanotussa virallisessa totuudessa. Koulun historian kirjoissa ei Laitisen mukaan  mukaan kuitenkaan kerrota rintamakarkuruudesta, joten opettajien pitää hankkia ja tarjota muuta tietoa.

Huhtiniemestä Lappeenrannan historian opettajat ovat Laitisen mukaan kuulleet muun muassa asiaan perehtyneen kirjailija, päätoimittaja Antti O.Arposen luennon.
– Käyn lisäksi läpi lehtijuttuja asiasta ja kerron muun muassa, miten Huhtiniemestä 1970-luvun alussa löytyneet luut katosivat. Olen kuitenkin painottanut, että nämä ovat huhupuheita, koska arkistotietoja asiasta ei ole.
Jyrki Laitinen toteaa, että juuri tiedon aukkojen takia Huhtiniemen tapaus on niin kiinnostava – ja myös vaikea.
– Historia olisi helppoa, jos kaikesta olisi täydellinen todistusketju.