Huhtiniemen poliisitutkinnassa selvitetään vainajien kuolinsyy (20.10.2006)

4.6.2007 12:35 | Päivitetty: 27.12.2007 14:09

LEENA SALLINEN

LAPPEENRANTA. Huhtiniemen joukkohaudan löytymisen jälkeen mediassa on moneen otteeseen vedottu kansalaisiin. Tapauksesta jotain tietävien toivotaan vihdoin lopettavan vaikenemisensa. Toisaalta ainakin professori Heikki Ylikangas epäili radiohaastattelussa, että hautalöytöjä seurannut poliisitutkinta sulkee suut, koska tietojen paljastajat pelkäävät joutuvansa edesvastuuseen. ­ En minä asiaa noin näe. Poliisi ei nyt suorita rikosperusteista esitutkintaa, vaan selvittää Huhtiniemestä löytyneiden vainajien kuoleman syytä, muistuttaa tutkinnanjohtaja Olli Töyräs keskusrikospoliisista.

HÄNEN mukaansa poliisille on tullut viime päivinä jonkin verran yhteydenottoja sekä sodassa kadonneiden omaisilta että muilta asiasta jotain tietäviltä. Töyräs on ollut yhteydessä myös henkilöihin, jotka tiesivät osoittaa hautapaikan Huhtiniemestä. ­ Jos ihmisillä on asiaa valaisevaa tietoa, olemme valmiit sitä keräämään, vaikka se ei olisi faktaa isolla äffällä eli kirjallista tietoa tai valokuvia, Töyräs sanoo. Poliisin tutkimukset keskittyvät hänen mukaansa kuitenkin Huhtiniemestä löydettyihin vainajiin.

TOISTAISEKSI tutkittavana on 11 luurankoa, joiden löytymisestä kerrottiin tiistaina. Torstaina luurangot olivat Töyrään mukaan vielä maassa löytöpaikalla. Ne siirretään Helsingin yliopiston oikeustieteen laitokselle. ­ Siellä alkaa perusteellinen tutkimustyö. Ammattilaiset tekevät sitä omalla aikataulullaan, ja luulen, että menee vuodenvaihteeseen ennenkuin tiedämme vainajien tarinan. Siinä sivussa käydään läpi joukkohaudan esinelöytöjä, joista tieto tulee omassa tahdissaan.

HUHTINIEMEN kaivaukset päättyvät tältä erää lokakuun lopussa. ­ Helena Rannan kanssa todettiin, että on tarkoituksenmukaisempaa tutkia jo löydettyjä vainajia kuin kaivaa maata sieltä täältä läpi talven. Hoidetaan yksi asia kerrallaan kuntoon.

VUONNA 1971 Huhtiniemessä tehdyt vainajalöydöt eivät Töyrään mukaan kuulu tutkintaan ainakaan tässä vaiheessa. Vuonna 1971 paljastui kymmenen luurankoa vesijohtotöiden yhteydessä nyt löydetyn joukkohaudan läheisyydestä. ­ Tiedän, että osa niistä luista on viety kirkkomaalle, osa laitettu takaisin löytömonttuun. Muutamia luunäytteitä ajautui Helsingin yliopistoon, Töyräs kertoo.

MYÖSKÄÄN vuoden 1971 löydöistä mahdollisesti tehtyjä asiakirjoja ei ainakaan Töyräs jäljitä. Lappeenrannan kihlakunnan poliisilaitoksella niitä on kyllä jäljitetty. Rikosylikomisario Tuomo Välimaa kertoo, että talon arkistot pengottiin jo joku aika sitten, kun joku toimittaja oli vuoden 1971 dokumentteja kysellyt. ­ Arkistotoimesta vastaava henkilö kertoi, että mitään asiakirjoja ei ole löydetty, Välimaa toteaa. Hän huomauttaa, että laki kuolemansyyn selvittämisestä tuli voimaan vasta vuonna 1973. ­ En tiedä, mikä oli poliisin työ- ja toimintakäytäntö vuonna 1971.