Huhtiniemen mysteeri voi muuttua synkäksi selvittelyksi (7.10.2006)

4.6.2007 12:17 | Päivitetty: 27.12.2007 14:21

LEENA SALLINEN

LAPPEENRANTA. Huhtiniemen kaivaukset repivät auki kipeää historiaa. Spekulaatiot rintamakarkurien teloituksista kesällä 1944 ahdistavat monia ihmisiä jo nyt, mutta pahempaa voi olla tulossa. ­ Entä jos kaivauksissa löytyy sotilaiden joukkohauta? Mitä siitä seuraisi, Etelä-Karjala-instituutin johtaja, professori Kalle Michelsen kysyy ja spekuloi seurauksia: ­ Huhtiniemen mysteerin selvittäminen siirtyisi rumaan vaiheeseen. Pitäisi selvittää, kuka on ampunut ja ketkä on ammuttu. Ehkä alkaisi tulla esiin nimiä. Miltä tuntuu perheistä ja sukulaisista, joiden omainen on ammuttu rintamakarkurina? Joukkohaudan analysointi olisi inhimillisessä mielessä hirveä tragedia.

MICHELSENIN mukaan uuteen käsittelyyn tulisi myös kesän 1944 kauheus kun Kannaksen rintama murtui. ­ Tilannehan oli kaoottinen Viipurin menetyksen jälkeen. Suomalaiset sotilaat pelkäsivät, että venäläiset tulevat nyt läpi, eivätkä he voi kertakaikkiaan mitään. Ennen Tali-Ihantalaa on voitu oikeasti ryhtyä ampumaan omia sotilaita, jotka ovat yrittäneet karkuun psykoosin vallassa. Jos ruumiita Huhtiniemestä löytyy, ja teloituksia on syytä epäillä, Michelsenin mukaan teloitusten ajankohta on olennainen tieto.

5. HEINÄKUUTA 1944 astui voimaan sotaväen rikoslain muutos, jonka perusteella rintamakarkuruudesta voitiin langettaa kuolemanrangaistus. Sitä ennen tehdyt teloitukset ovat poliisiasia vieläkin. ­ Huhtiniemen mahdolliset ruumislöydökset voivat tulla poliisiasiaksi kahta kautta. Jos on syytä epäillä rikosta, tai kuolinsyyn selvittämistä edellyttävät lakipykälät täyttyvät, kertoo rikosylikomisario Tuomo Välimaa Lappeenrannan kihlakunnan poliisilaitokselta. Hänen mukaansa Huhtiniemen luut voidaan todeta myös arkeologisiksi löydöksiksi, jotka eivät johda poliisin tutkimuksiin kumpaakaan kautta. ­ Jos joukkohautakin löydetään, pitää olla selkeä syy epäillä, että kyse on laittomasta teloituksesta, Välimaa sanoo. Jos Huhtiniemen meneillään olevista kaivauksista poliisille tutkittavaa löytyy, Lappeenrannan poliisi käyttää teknisessä tutkinnassa keskusrikospoliisin dvi-yksikköä eli uhrintunnistamisyksikköä ja oikeuslääkäreitä.

SYYTE voidaan nostaa vain murhasta, kaikki muut mahdolliset asiaan liittyvät rikokset ovat vanhentuneet. ­ Murha ei vanhene koskaan, muistuttaa kihlakunnansyyttäjä Ilpo Kohonen Lappeenrannan kihlakunnan syyttäjänvirastosta. Hän on kuitenkin varma, että Huhtiniemestä ei nouse syyttäjille työtä. ­ Vaikka joku olisi murhattukin, tekijä jää varmasti tuntemattomaksi, joten syyttäjän kannalta asia ei johda mihinkään, Kohonen sanoo.

HUHTINIEMEN mahdollisista teloituksista kertovat asiakirjat ovat hävinneet tai hävitetty. Luista on mahdoton päätellä vainajan kuolinaikaa päivän tarkkuudella. Muistitietoa asiasta liikkuu paljon huhuina, mutta kukaan ei ole esiintynyt julkisesti tapahtuneen todistajana. Kalle Michelsen pitää todennäköisenä, että huhujen varaan asia jää vastakin. ­ Huhumylly pyörii ja mysteeri elää kunnes toisin todistetaan. Tutkijaraukat yrittävät löytää asiaan objektiivista totuutta, mutta todistamisen taakka on loputon. Jos Huhtiniemestä ei isompia löydöksiä tule, sanotaan, että kaivettiin väärästä paikasta. Michelsen myöntää, että Huhtiniemen mysteeri kiehtoo häntäkin. ­ Kyllä tuntuu, että jotain on tapahtunut. On niin paljon ihmisiä, jotka siitä jotain sanovat tietävänsä...