Huhtiniemen mysteeri selviää lokakuussa (14.9.2006)

4.6.2007 12:06 | Päivitetty: 27.12.2007 14:30

VIRPI KOIVISTO

LAPPEENRANTA. Lokakuun aikana pitäisi selvitä, onko Huhtiniemen joukkohauta totta vai tarua. Tutkimukset alueella aloitetaan lokakuun alussa koekaivauksilla. Kaivaukset pyritään saamaan valmiiksi kuukauden sisällä. Tutkimuksesta vastaavat Helsingin yliopiston arkeologian oppiaine ja oikeuslääketieteen laitos. Tutkimusta johtaa arkeologian professori Mika Lavento.

LAVENTO ei vielä tiedä tarkkaan, mistä kaikista kohdista luita saattaisi löytyä. Koekaivausten paikat valitaan lähinnä kahdella perusteella. Ensin tarkastetaan ne paikat, joista aiempien tietojen mukaan saattaisi löytyä jotain. Arkeologit kuulevat myös ihmisiä, jotka olivat 1970-luvun alussa mukana Huhtiniemen viemäritöissä. Tuolloin maasta löytyi luurankoja, joiden kohtalo on jäänyt epäselväksi. Lisäksi koekaivauksia tehdään kohdissa, joissa huomataan poikkeuksia maaperän kerrostumissa. Maatutka paljastaa, jos maaperä on muuttunut kaivausten tai luonnon ilmiöiden seurauksena.

MIKÄLI haudattuja vainajia löytyy, ovat tutkijat ensisijaisesti kiinnostuneita siitä, ovatko ne peräisin vuoden 1944 tienoilta. Ruumiiden määrä on vielä tässä vaiheessa toissijaista. Huhujen mukaan Huhtiniemeen on haudattu jatkosodan aikana teloitettuja sotilaskarkureita. Nyt alkavan tutkimuksen tarkoitus on korvata huhut tiedolla. ­ Tärkeintä on nyt selvittää, että onko siellä Huhtiniemessä jotain, ja jos on, niin mitä. Tai jos siellä ei ole, tutkitaan asia niin, että voidaan todella sanoa, että siellä ei ole mitään. Haluamme antaa vastauksen siihen epätietoisuuteen, joka tässä on ollut koko ajan pinnalla, oikeushammaslääkäri Helena Ranta sanoo.

JOS Huhtiniemi osoittautuu salaiseksi jatkosodan aikaiseksi suomalaisten sotilaiden teloituspaikaksi, se olisi Suomessa ainoa laatuaan. Mystinen joukkohautaepäily onkin kiinnostanut ihmisiä valtavasti. Tutkimusta johtava Mika Lavento kertoo saavansa koko ajan yhteydenottoja medioilta Suomesta ja muista Pohjoismaista. ­ Joudumme järjestämään lehdistötilaisuuden aika pian, kun kaivaus on saatu käyntiin, jotta saamme edes jonkun aikaa tutkia rauhassa, Lavento kertoo.

KAIVAUKSIIN osallistuu kymmenisen tutkijaa, joista osa on maistereita, osa tohtoreita. Vapaaehtoisia kaivajia ei näillä näkymin oteta kaivaustöihin mukaan. Tutkimuksen rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto ja Helsingin yliopisto. Siihen on käytössä noin 40 000 euron budjetti. Kaivausten tarkka aloittamisaika, tutkijoiden määrä ja muut yksityiskohdat lyödään lukkoon huomenna perjantaina.

Huhuista kaivauksiin
-Epävirallisten tietojen mukaan jopa satoja karkureita teloitettiin kesä­heinäkuussa 1944 Huhtiniemessä.
-Tammikuussa 2005 TV2 uusi dokumenttinsa joukkohautahuhuista, ja aiheesta heräsi kiivas julkinen keskustelu.
-Kaivauslupaa Huhtiniemeen hakivat Yleisradion TV2, Laurin Törnin perinnekilta ja yksityishenkilö Luumäeltä.
-Työryhmä aikoi aloittaa kaivaukset lokakuussa 2005.
- Ryhmään kuului muun muassa Lappeenrannan kaupungin virkamiehiä, poliisi ja Museovirasto.
- Kaikki viranomaistahot kannattivat kaivauksia, mutta rahoitus puuttui, ja kaivaukset peruttiin.
- Joulukuussa 2005 kaupunki kaivoi tarkistuskuoppia ja löysi ainakin kahden ihmisen luita.
- Niukoista löydöistä ei selvinnyt vainajien kuolinaikaa tai kuolinsyytä.
- Toukokuussa 2006 Suomen Kulttuurirahasto päätti rahoittaa kaivaukset.
- Kaivaukset alkavat lokakuussa 2006.