Huhtiniemen kaivutyöt jatkumassa (7.4.2006)

4.6.2007 11:58 | Päivitetty: 27.12.2007 14:33

ANTTI MUNNUKKA

LAPPEENRANTA. Huhtiniemen kaivaukset jatkunevat heti pääsiäisen jälkeen. Lappeenrannan kaupunki pyrkii omana työnään alustavasti selvittämään, onko alueelle mahdollisesti haudattu ketään. Kaupunginlakimies Eero Immonen kertoi, että uusia kaivauksia tehdään ainakin yhdessä, mahdollisesti jopa viidessä paikassa. Aiemmin on maatutkan avulla selvitetty, missä maata on aikaisemmin kaivettu. Kaivausten jatko ratkeaa ensi tiistaina. ­ Pidämme silloin kaupunginjohtaja Seppo Miettisen kanssa palaverin, jossa asia lopullisesti päätetään, Immonen kertoi. Immosen vetämä työryhmä mietti asiaa tällä viikolla.

VIIME VUODEN joulukuussa kaupunki järjesti ensimmäisen koekaivauksen. Sen yhteydessä löytyi ainakin kahden ihmisen luita. Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen laitos ei niukoista löydöistä pystynyt selvittämään kuolinaikaa tai kuolinsyytä. Pääkallot ja vaatelöydöt olisivat antaneet tutkijoille enemmän tietoa. Kaupunkia on jonkin verran kritisoitu siitä, että routinutta maata talvisaikana kaivetaan isoilla kaivureilla. ­ Asiantuntijamme mielestä se ei ole mikään ongelma. Jopa arkeologisissa kaivauksissa käytetään alussa kaivureita. Jos jotain löytyy, jatketaan kevyemmin keinoin, Immonen selvitti.

SITKEÄT huhut ovat vuosikymmenien ajan kertoneet, että Huhtiniemeen olisi kesällä 1944 haudattu karkureina teloitettuja suomalaisia sotilaita. Kirjallisia dokumentteja tällaisista teloituksista ei toistaiseksi ole löydetty. Asia kiinnostaa myös puolustusministeriötä. Viestintäjohtaja Jyrki Iivonen totesi kuitenkin Etelä-Saimaalle, että asian selvitys kuuluisi lähinnä opetushallinnolle. Poliisi ei asiaa enää tutki. Lappeenrantalainen rikosylikomisario Tuomo Välimaa totesi viime kuussa, ettei asiassa ole järkevää syytä epäillä jotakuta rikoksesta.