Huhtiniemen joukkohaudasta löytyi useita ortodoksiristejä (29.10.2006)

4.6.2007 13:12 | Päivitetty: 27.12.2007 14:00

ANU PYYHTIÄ
SEIJA HACKMAN

LAPPEENRANTA. Huhtiniemen joukkohaudasta löytyneillä vainajilla on Etelä-Saimaan saamien tietojen mukaan ollut kaulassaan ortodoksiristejä. Myös hautaustapa viittaa ortodoksiuskontoon. Tämä saattaa tarkoittaa, että hauta on Venäjän vallan ajalta. Jos vainajat on haudattu ortodoksiperinteen mukaan, myös hautaajat ovat todennäköisesti olleet ortodokseja. Lappeenrannassa sijaitsi 1830-luvulla venäläinen sotilassairaala. Joukkohaudan vainajat on asetettu hautaan ortodoksitavan mukaan kasvot kohti itää ja auringonnousua.

LEHTIKUVIEN perusteella vainajilla on kädet ristissä rinnan päällä, mikä myös kuuluu ortodoksien hautausperinteeseen. Ortodoksivainaja haudataan risti kaulassa. Vakiintuneen tavan mukaan risti ei saa olla kultaa eikä hopeaa. Perinteisesti vainajan rinnalle on asetettu myös pieni ikoni. Keskusrikospoliisi vahvistaa, että haudoista löydetystä esineistä ainakin yksi on silmin nähden ortodoksiristi. Ristien tarkkaa määrää tai muun esineistön määrästä tapauksen tutkinnanjohtaja, ylikomisario Olli Töyräs ei vielä halua kertoa enempää. ­ Muutamia laatuja kaikennäköistä tavaraa on, hän kommentoi.

ORTODOKSIRISTISTÄ kertoivat myös lauantain Hufvudstadsbladet ja ruotsalainen Dagens Nyheter. Lehti päättelee, että vainajat todennäköisesti ovat venäläisten sotilaiden jäännöksiä ja mahdollisesti Venäjän vallan ajalta. Olli Töyräs korostaa, että hätäisiä johtopäätöksiä ei ole syytä tehdä. ­ Kaivaukset on juuri saatu loppuun ja tutkinta vasta alkaa. Eri alojen ammattilaiset tutkivat kaiken aineiston ja sen, mihin aikakauteen se viittaa. Voihan joku esine olla tyypillinen 1900-luvun alun esine, mutta sitä voidaan käyttää 1980-luvullakin, Töyräs huomauttaa.

HUFVUDSTADSBLADET pitää mahdollisena, että löytyneitä luita ei tarvitsisi tutkia lainkaan, jos esineistö paljastaisi riittävästi. Olli Törmäs tyrmää väitteen täysin. ­ Luut tutkitaan ilman muuta. Ei palvele ketään jättää asiaa puolitiehen. Samaa painottaa arkeologian professori Mika Lavento. Tarkoitus on tehdä kattava ja luotettava tutkimus. ­ Esineet ovat hyvin käyttökelpoisia sinänsä, mutta kontekstit ratkaisevat. Kokonaisuus rakennetaan osista.

KAIVAUKSET Huhtiniemessä päättyivät tältä vuodelta perjantaina. Poliisin nauhat alueelta on riivitty pois, mutta keskusrikospoliisi on pyytänyt Lappeenrannan poliisia pitämään aluetta silmällä.

KESKUSRIKOSPOLIISI lupaa tietoa haudan löydöksistä ensi viikolla. Eri asia on, onko sekään tieto ratkaisevaa. ­ Kun on päästy joulukuuhun, voidaan kertoa johtopäätökset näistä vainajista näillä perusteilla. Ja sekin kertoo koko palapelistä vain yhden osan, Töyräs muistuttaa.