Huhtiniemen maatutkauksessa ei toistaiseksi löytynyt hautaa (11.1.2006)

3.6.2007 23:23 | Päivitetty: 27.12.2007 14:42

LEENA SALLINEN

LAPPEENRANTA. Huhtiniemessä viime vuoden loppupuolella tehdystä maatutkauksesta ja koekaivauksesta on valmistunut raportti. Tutkimusalue oli nykyisellä Huhtiniemen leirintäalueella. Raportin mukaan sieltä löytyi vesijohtolinja, jota kaivettaessa vuonna 1971 tuli esiin ihmisen luita. Joitakin luita löytyi myös viime vuoden joulukuussa maatutkausta täydentäneissä kaivauksissa. Maatutkauksen teki marraskuussa Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulu Lappeenrannan vesilaitoksen toimeksiannosta. Kaupungin tavoitteena oli saada taustatietoa huhuille, joiden mukaan Huhtiniemeen olisi haudattu vuonna 1944 teloitettuja rintamakarkureita. ­ Kyse oli siitä, että asiantuntijat selvittävät, missä vesijohtolinja kulkee, ja minkälaisia kaivauksia maaperässä linjan lähistöllä on mahdollisesti aikoinaan tehty, täsmentää Lappeenrannan kaupunginlakimies Eero Immonen. ­ Kaupungin intresseissä on selvittää, onko kaupungin kunnallisteknisissä kaivannoissa löydöksiä, jotka vaatisivat toimenpiteitä, lisää lehtori Aimo Vuento Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulussa.

VUENTO TOIMI maatutkauksessa asiantuntijana. Toinen raportin tekijä on laboratoriopäällikkö Sami Kurkela ammattikorkeakoulusta. Vuennon mukaan kaupungilla ei ollut enää vesijohtolinjan sijainnista tarkkaa tietoa. Maatutkalla käytiin läpi linjan oletettu sijaintialue noin 25 metriä kertaa sadan metrin laajuudelta. Vuennon mukaan linja löydettiin kohtalaisen hyvin. Tarkemmin maatutkalla tutkittiin paikka, mistä luita 1970-luvulla löytyi. Siitä tutka löysi jälkiä kaivutöistä. Maatutkalla läpi käydylle alueelle tehtiin 19. joulukuuta kolme koekaivausta. Kaksi kuopista kaivettiin kohteeseen, jossa maatutkauksen mukaan oli kaivujälkiä. Toisesta kuopasta löytyi luita, jotka laitettiin Helsinkiin yliopiston oikeuslääketieteen laitokselle tutkittaviksi. Joulukuussa kaivauksia ei koekuoppia enemmän tehty, koska lisää luita vesijohtolinjan liepeiltä ei oletettu löytyvän. ­ Tämän tutkimuksen viesti on se, että alueella on maata pöyhitty ja kaivettu ja että yksittäisiä luita siellä saattaa olla, mutta ei erityistä hautaa, Eero Immonen tiivistää raportin sisällön.

KURKELA ja Vuento luovuttivat Lappeenrannan kaupungille tiistaina. Samalla päätettiin, että maatutkausta jatketaan helmikuussa Huhtiniemen leirintäalueella toisessa kohteessa, josta myös löytyi luita vuonna 1971. Jos koekaivaus on tässä uudessa kohteessa tarpeen, se on tarkoitus tehdä myöhemmin keväällä ennen leirintäkauden alkua.

OIKEUSLÄÄKETIETEEN laitos selvittää etenkin Huhtiniemen luiden ikää, ovatko ne vuodelta 1944 vai mahdollisesti jo vuodelta 1918, jolloin luut voisivat olla sisällissotaan liittyvää jäämistöä. Lappeenrannan poliisi ei toistaiseksi ole saanut tietoa oikeuslääketieteen laitoksen tutkimustuloksista.