Huhtiniemen luiden ikä ei selvinnyt tutkimuksissa (18.3.2006)

3.6.2007 23:26 | Päivitetty: 27.12.2007 14:39

ILPO LESKINEN
ANU PYYHTIÄ


LAPPEENRANTA. Huhtiniemestä joulukuisissa kaivauksissa löytyneiden luiden ikä ei selvinnyt oikeuslääketieteellisissä tutkimuksissa. Tutkimuksissa selvisi luiden olevan ainakin kahden aikuisikään ehtineen henkilön luita. Ainakin toinen henkilöistä on ollut mies. Kuolinaikaa tai kuolemansyyhyn viittaavia seikkoja ei niukoista luujäännöksistä voitu selvittää, tiedotti Lappeenrannan poliisi perjantaina. Poliisi keskeyttää tutkimuksensa asiassa, koska oikeustieteelliset tutkimukset eivät tuoneet poliisin kannalta mitään oleellista uutta tietoa tapauksesta. Tutkimustulokset eivät anna aihetta epäillä ketään rikoksesta. Siihen, miten luut ovat joutuneet haudatuksi löytöpaikkaansa, tai mihin yksittäisiin kuolintapauksiin ne liittyvät, ei ole saatu selvyyttä. Poliisin tiedossa ei myöskään ole sellaisia katoamistapauksia tai selvittämättömiä henkirikoksia, joihin luujäänteet viittaisivat. Poliisi katsoo asian kuuluvan historiantutkimuksen alaan.

HUHTINIEMESTÄ löytyi joulukuussa Lappeenrannan kaupungin suorittamissa koekaivauksissa kuusi ihmisen luuta. Luut lähetettiin tutkittavaksi Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen laitokselle. Tutkimuksessa pyrittiin saamaan selvyys siihen, ovatko luut peräisin vuodelta 1918 vai vuodelta 1944. Tähän kysymykseen tutkimus ei antanut vastausta.

TARKEMMAN ajoituksen tekeminen olisi vaatinut hammasnäytteitä. Joulukuun tutkimuksessa löytyi muutamia ihmisen luita, muttei pääkalloja, joten hammasnäytteitä ei saatu tutkimusta varten. Joulukuinen koekaivaus tehtiin vuonna 1971 kaivettuun vesijohtolinjaan, josta tuolloin oli löytynyt ihmisen luita. Joulukuun tutkimuksessa ei löytynyt ehjiä hautoja. Etelä-Karjalan museon intendentti Jukka Luoto kertoi joulukuisen kaivauksen yhteydessä, että tuolloin löydetyyt luut voivat olla samoja kuin 1970-luvulta löytyneetkin. Koekaivaus oli esitutkimus tulevia laajempia kaivauksia varten.

LAPPEENRANNAN kaupunki aikoo jatkaa kaivauksia alueella. Huhtiniemessä helmikuussa tehdyssä maatutkauksessa löytyi 20x20 metrin kokoinen alue, joka vaatii jatkotutkimuksia. Tulos viittasi siihen, että kyseista aluetta on saatettu kaivaa. Lappeenrannan kaupunki kaivattaa huhtikuussa koekuoppia maatutkan löytämään alueeseen.

KOEKAIVAUKSET ja maatutkaukset on tehty, koska sitkeästi elävän huhun mukaan Huhtiniemeen on vuonna 1944 haudattu teloitettuja suomalaissotilaita. Tutkimusten tarkoituksena on kumota tai vahvistaa huhut joukkohaudoista.