Huhtiniemen alueen koekaivu jatkuu konevoimin huhtikuussa (25.3.2006)

3.6.2007 23:27 | Päivitetty: 27.12.2007 14:39

ILKKA POHJALAINEN

PUOLUSTUSMINISTERIÖ tukee yleisellä ja poliittisella tasolla Huhtiniemen mysteerin selvittämistä. Ministeriö suhtautuu myönteisesti siihen, että asia pitää selvittää, koska valkoisia aukkoja ei ole syytä jättää, muotoili puolustusministeriön viestintäjohtaja Jyrki Iivonen. Puolustusministeri Seppo Kääriäinen on antanut samansuuntaisen lausunnon asiassa jo aikaisemmin. Iivosen mukaan auki on jäänyt, kenen hallinnonalaan selvittäminen varsinaisesti kuuluu. ­ Meidän näkemyksemme mukaan se kuulusi luonteeltaan opetushallinnolle. Kyse on muun muassa rahasta.

MAHDOLLISTEN löydösten luonteesta riippuu, kenelle kuuluu jatkovastuu. Tässä vaiheessa kysymys on ennen kaikkea arkeologinen. Jos jotain löytyy, vastuita joudutaan arvioimaan uudelleen, Iivonen arvioi. Jos löytyy jotain, mikä liittyy 60 vuoden takaisiin asioihin, asian luonne on erilainen kuin jos löytyy 1700- tai 1800-luvun tapahtumiin liittyvää aineistoa. Jälkimmäisessä tapauksessa kyse on muinaismuistotyyppisestä asiasta, johon liittyy hautausmaan merkitseminen. Jos mahdolliset löydöt liittyisivät toiseen maailmansotaan, sillä voi olla myös juridisia vaikutuksia.

IIVONEN huomautti, ettei tiedossa oleva asiakirja-aineisto tue näkemystä, että alueella olisi jäänteitä toisen maailmansodan ajoilta. Puolustusministeriö on joka tapauksessa kuulolla, mitä asiassa tapahtuu. Iivonen ei ottanut kantaa tähänastisiin kaivausmenetelmiin, joita julkisuudessa ovat arvostelleet museoviraston pääjohtaja Paula Purhonen sekä niin sanotun Törni-etsintäryhmän jäsenet. Heidän mielestään mahdollisten hautapaikkojen avaus kaivinkoneella voi hävittää tärkeitä tietoja luiden löytöpaikasta sekä esimerkiksi löytöjen kerroksellisuudesta. Törni-ryhmä on tarjonnut apuaan Huhtiniemi-kaivauksiin, mutta ne Lappeenrannan kaupunki on torjunut. Myös Ylen tutkivat journalistit ovat olleet kiinnostuneita.

LAPPEENRANNAN kaupungin tekemistä tutkimuksista vastaava Etelä-Karjalan museon intendentti Jukka Luoto korostaa, että nyt tehdään alustavia kaivauksia, joiden perusteella ratkeaa, onko syytä aloittaa varsinaiset arkeologiset kaivaukset ehkä ruudutuksineen ja seulomisineen. Jos sellaisiin ryhdyttäisiin, kaupunki luovuttaisi vastuun mielellään muille. Luodon mukaan konekaivu on ainut taloudellisesti järkevä tapa tässä vaiheessa. Olennaista on, että kuoppien reunalla seurataan tarkasti, mitä sieltä mahdollisesti alkaa tulla päivänvaloon.