Antti O. Arponen kirjoittaa kirjaa Huhtiniemestä (14.2.2006)

3.6.2007 23:24 | Päivitetty: 27.12.2007 21:45

ANTTI MUNNUKKA

LAPPEENRANTA. Huhtiniemen mahdollisista teloituksista on tekeillä kirja. Asialla on Karjala-lehden päätoimittaja Antti O. Arponen, joka vuosien mittaan on kirjoittanut asiasta useaan kertaan esimerkiksi Etelä-Saimaaseen.
Huhtiniemi-kirja ilmestynee huhtikuussa. Sen työnimenä on ”Teloitetut”.
Kirjan kustantaa tamperelainen sotakirjoihin ja elämäkertoihin erikoistunut kustannusyhtiö Revontuli.
–Idea kirjaan tuli kustantajalta. Joulukuussa ottivat  yhteyttä, kertoo päätoimittaja Arponen.

AINEISTOA Arposella on sekä omasta takaa että takavuosina kaupunkilehti Lappeenrantalaisen päätoimittajana toimineelta Martti Meuroselta.
Meuronen kirjoitti mahdollisista  kesän 1944 teloituksista Lappeenrantalaisessa 1980-luvun lopulla. Hänelle kertyi asiasta aineistoa monta mapillista.
– Itse asiassa kirja julkaistaan meidän molempien nimissä, mutta minä kirjoitan sen. Meurosella on ehkä 500 liuskaa tavaraa, johon myös Yleisradion väki tutustui, kun teki Huhtiniemestä dokumentin, kertoo Arponen.
– Minuun on tässä asiassa ottanut yhteyttä varmaan parisataa ihmistä. Lippusia ja lappusia on tallella vuosien varrelta runsaasti, sanoo Arponen.

KIRJASSA pyritään Arposen mukaan kertomaan asiallisen kiihkottomasti siitä, mitä asiasta tiedetään.
– Mukana ovat myös Jukka Kulomaan ja Jukka Lindstedtin väitöskirjojen tiedot. Niissähän todetaan yksiselitteisesti, ettei alkuperäisdokumentteja teloituksia ei ole, Arponen muistuttaa.
Mitään sensaatioita ei ole tiedossa:
– Jotain uutta ja ennen julkaisematonta kyllä löytyy, Arponen lupaa.
Uutta on ainakin kartta, johon on merkitty neljä joukkohautaa, yksi niistä vanhalta laukkaradalta aika kaukana Huhtiniemestä.

TUTKIMUKSET Huhtiniemessä jatkuvat. Viime viikolla aluetta haravoitiin jälleen maatutkalla. Joulukuussa löydettyjä luita tutkitaan edelleen Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen laitoksella.