Suunnistajat juoksevat haudankaivuusta huolimatta (12.2.2005)

1.6.2007 1:03 | Päivitetty: 27.12.2007 13:30

VESA SALMINEN

LAPPEENRANTA. Suunnistuksen SM-sprinttikisa juostaan kesäkuussa samassa maastossa Lappeenrannan Huhtiniemessä, missä TV2 haluaisi lumien sulettua kaivaa väitettyjä joukkohautoja esiin.
– Kaivaukset ovat pienillä alueilla ja ne pystyy ratasuunnittelulla kiertämään helposti, Raja-Karjalan Suunnistajien pääratamestari Erkki Laakso sanoo.
Myös Osasto Lauri Törni Perinnekilta on hakenut kaivauslupaa leirintäalueelle.

Laakson mukaan hänen niskahiuksensa eivät yhteensattumien vuoksi nouse pystyyn. Suurempi huoli on rastien säilyminen paikoillaan, kun kaupungin hulina värittää Huhtiniemenkin kesäviikonloppua varsinkin, kun koulut päättyvät samaan aikaan.
Laakson mukaan kolmisenkymmentä rastivahtia varmistavat, että kaikki sujuu alueella hyvin.

PIENTÄ HUOLTA etukäteen on järjestäjien keskuudessa aiheuttanut se, että mahdolliset kaivaukset voivat vaikuttaa kartan paikkansa pitävyyteen. Valmis kartta on jo lähetetty suunnistusliittoon hyväksyttäväksi.
Sprinttisuunnistuksessa käytetään tarkkuudeltaan 1:4 000 tai 1:5 000 karttaa, josta näkyy muun muassa juoksunopeuteen vaikuttavia seikkoja, kuten heinikon pituus sekä teiden ja koneurien leveys ja kaikki pienetkin rakennelmat yksityiskohtaisesti.
Radan suunnittelun takaraja päättyy kolme viikkoa ennen kilpailua eli toukokuun puolessa välissä maaston pitäisi olla siinä kunnossa, missä se on kilpailujen aikana.

HAUDANKAIVAJAT sen enempää kuin suunnistajatkaan eivät Loma-Oksa Oy:n toimitusjohtajan Juha Oksasen mukaan ole vielä olleet häneen yhteydessä leirintäalueen keskellä olevien kaivausten tai suunnistuskisojen vuoksi.
Kaivauksia Oksanen ei keskellä sesonkia halua nähdä leirintäalueella, mutta suunnistajille portit ovat avoinna.
– Kisat ovat minun puolestani tervetulleet.
SM-sprinttikisoihin sunnuntaina 5. kesäkuuta odotetaan 1 000–1 200 suunnistajaa. Sprinttirata on yleensä yhdistelmä metsä-, puisto- ja korttelisuunnistusta alueen luonteesta riippuen. Kilpailua edeltävänä päivänä lauantaina RaKaS vetää harjoitusta varten malliradan Rakuunamäelle.